TW
0

El PP no condemnarà els crims del franquisme si no es fa el mateix amb els crims comesos en nom de la República. Aquesta serà la posició que els populars mantindran dilluns en el ple del Consell, on s'ha de debatre una moció dels socialistes que insta a condemnar el cop d'estat del 36 i a retre un homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i de la posterior dictadura franquista. Una proposta similar ja es discutí fa una setmana al Parlament europeu, on fou aprovada amb el rebuig del PP. Dimarts també es debatrà al Parlament i en el futur als diversos ajuntaments de l'Illa.

El conseller insular i diputat del PP, Joan Font, avançà ahir que el seu grup farà esmenes a la proposta socialista per tal que, a més dels crims comesos pel franquisme, es condemni el «magnicidi» de Calvo Sotelo, el cop d'Estat del 34 i les morts de Paracuellos, entre altres. Si això no s'acceptàs, el PP votaria en contra de la moció. «Les víctimes són víctimes. No n'hi ha de bones i de dolentes», sentencià Font.

Si res no canvia, les esmenes del PP no seran acceptades pels socialistes. «Difícilment acceptarem esmenes demagògiques que només pretenen desviar el debat», advertí el conseller Cosme Bonet, qui recalcà que l'objectiu del PSIB és condemnar el franquisme. «De dictadura feixista que duràs 40 anys només n'hi va haver una», advertí.

La moció que es debatrà en el ple de dilluns insta el Consell a condemnar el cop d'estat del 18 de juliol de 1936 per destituir el govern republicà legalment constituït. Al mateix temps, es reclama un homenatge a tots els qui moriren en la Guerra Civil, «en especial aquells que van ser detinguts, empresonats i executats per les seves idees». La proposta socialista també demanà que el Consell faci públic el seu reconeixement a totes les víctimes del «terrorisme d'estat que practicà la dictadura franquista». Per altra banda, s'amplia al Parlament la petició de crear una comissió autonòmica que investigui les violacions de drets humans a Balears.

Finalment, la moció convida els ajuntaments a retirar tots els símbols feixistes i a canviar els noms dels carrers que lloen personatges vinculats a la dictadura franquista o al cop d'estat. El defensor de la proposta, el socialista Manel Suàrez, es mostrà convençut en la presentació d'aquesta que s'aprovaria per unanimitat perquè «tots els partits defensam la democràcia, la tolerància i la llibertat i el franquisme els va atacar».