Un turista compra una sobrassada o llonganissa a una d'aquelles botigues que en tenen el sostre ple, al centre històric de Ciutat. L'embotit més genuí de l'illa està embolicat amb un paper que porta la imatge de Mallorca estampada. L'estranger -independentment de si li agrada o no la cèlebre menjua. Ni tan sols sabem si l'ha tastada mai- es pensa que s'endú la màxima expressió de la terra que l'ha acollit temporalment. Però, quina decepció que se'n durà, en saber que la sobrassada és feta amb carn de porc de fora! -bé, la sorpresa se l'enduen els mallorquins. Possiblement el turista no ho arribarà a descobrir mai.
Sigui com sigui, la nova que la sobrassada industrial que es produeix aquí està feta amb carn provinent de la Península s'ha escampat entre el sector.
«Això no és res de nou! -asseguren els fabricants d'embotits. Sempre ha estat així. El porcs criats aquí no serien suficients per abastir la indústria càrnica». «No fa res que basti o no! -responen els membres d'Unió de Pagesos-, Del que es tracta és que la sobrassada amb Indicació Geogràfica Protegida no doni l'esquena a la producció local de porcs. Nosaltres voldríem que la sobrassada feta aquí comptàs amb un percentatge, encara que només fos d'un 5%, que servís per reactivar el camp mallorquí».
El parer d'Unió de Pagesos és que «la indústria càrnica treballa d'esquena a la pagesia mallorquina». «Si els embotits fossin fets amb porcs d'aquí, que a la vegada haguessin estat engreixats amb gra mallorquí, s'incentivaria una roda per potenciar el camp mallorquí», diu Biel Torrens, portaveu de la patronal agrària. «Així i tot, en cap cas pretenem que el sector depengui exclusivament de la producció local, però sí que per obtenir la Indicació Geogràfica Protegida, que en tengui un percentatge per petit que siga», afegeix.
La polèmica està servida. Pagesos i industrials càrnics fan servir els seus interessos. El que és cert i segur és que, només aquells que fan matances a ca seva, saben amb tota seguretat que el porc ha estat nat, criat i engreixat a Mallorca, tant si és blanc, com negre, com faixat.
De moment, de la Península arriben vaixells amb els porcs escorxats i trossejats. Mentrestant, la producció autòctona es destina al mercat de porcelles i dels engreixats, només se'n valoren les parts nobles, com ara els lloms.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.