Segons explicaren ahir fonts de l'esmentada Facultat, la intenció de la carta és que els claustres i els conselles escolars puguin tenir elements de judici a l'hora de valorar si adopten la polèmica mesura.
La Facultat d'Educació i els dos departaments de pedagogia rebutjaren l'esborrany ja que consideren el Decret «discriminatori, sense fonament pedagògic, il·legal i generador d'inseguretat i de confusió en la comunitat eduacativa».
El professorat universitari critica el Decret de Trilingüisme, ja que l'assignació de recursos econòmics als centres que s'hi acullin anirà en detriment dels altres i «comportarà un desequilibri important».
En la mateixa línia, s'argumentà que «si l'objectiu -el trilingüisme- és positiu per a tot l'alumnat», «la norma i totes les seves conseqüències han d'implicar tots els centres i no poden discriminar l'alumnat en funció d'unes o d'altres mesures».
Així mateix, la Facultat d'Educació considera que «en introduir un tractament horari idèntic per a les tres llengües», la norma «no té en compte el fet que, tant des del punt de vista legal com epistemològic, els objectius i les capacitats per desenvolupar en una llengua estrangera no són idèntics als de les llengües oficials».
Segons explicà la professora Dolors Forteza, «moltes escoles no disposen de prou informació per debatre en els consells escolars, explicar el decret a les famílies i, si cal, presentar un projecte».
Forteza lamenta que l'Executiu de Jaume Matas no hagi tengut en compte les informacions de la Facultat sobre la manca de preparació del professorat per impartir classes en una llengua estrangera.
En opinió de Forteza, a les Balears, la formació en llengües estrangeres és una qüestió «pendent» i convendria fer-ne una avaluació del que funciona o no en l'actual sistema educatiu en relació als idiomes i mirar els exemples d'altres països del nostre entorn abans de llançar-nos a un model trilingüe sense una anàlisi prèvia.
Forteza afegí que «no podem permetre'ns el luxe de cometre errades greus en aquesta qüestió, perquè afecta nins i nines, i, en definitiva, la societat».
L'aprovació del Decret de Trilingüisme ha originat un gran malestar entre la comunitat educativa que podria traduir-se en iniciatives que l'expressin de cara al curs que ve.
L'STEI, juntament amb l'Obra Cultural, interposarà un recurs contra la norma, ja que la considera il·legal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.