TW
0

R.L. Palma.
Una persona de rellevància pública pot ser insultada de manera greu sense que l'acció sigui reprovada per la Justícia. Aquesta és la doctrina de l'Audiència Provincial de les Balears, que corrobora la ja expressada anteriorment per la Fiscalia que dirigeix Bartomeu Barceló. La pròpia Audiència diu que en la categoria de personatges públics es troben, a més dels polítics, els funcionaris, els contractistes d'obres públiques i els editors de premsa, entre d'altres.

La Sala tercera de l'Audiència Provincial donà a conèixer ahir que desestima el recurs presentat per la part legal de Pere A. Serra contra tres periodistes de Diario de Mallorca que l'acusaren de manera persistent de «bèstia», «monstre», «loco» o «cacic», i dubtaren també de la seva honradesa, pel fet d'impulsar i presidir el museu d'Es Baluard.

La sala tercera fa seva l'anomenada «doctrina de l'ampliació dels límits de la crítica permissible». Aquesta doctrina «exclou de la consideració d'intromissió en el dret a l'honor la crítica, fins i tot dura i àcida, quan ens trobam davant d'un tema d'interès públic per la seva transcendència social». La «barra lliure» a l'insult només té una limitació: que «l'objecte de la reprovació periodística no siguin aspectes de la vida privada i familiar de la persona en qüestió, sinó la seva actuació pública».

L'Audiènica entén que en l'ànim dels tres periodistes de Diario de Mallorca mai no hi hagué «finalitat difamatòria, sinó de crítica, com ocorre sovint amb el gènere burlesc que no sempre pot ser considerat com a atemptatori del dret de l'honor, ja que això significaria una important limitació de la llibertat d'expressió».

Més encara, la sentència estableix que «pogueren haver-se comés excessos informatius», però «la sentència del Tribunal Europeu dels Drets de l'Home del 8 de juliol de 1986 els considera admissibles quan es refereixen a fets 'que poden tenir transcendència pública' a efectes que 'sigui real la participació dels ciutadans en la vida col·lectiva', ja que no pot oblidar-se que la primacia del dret a la llibertat d'expressió i informació sobre el dret a l'honor en temes de rellevància pública es fonamenta en el fet que tals llibertats contribueixen de forma decisiva a l'existència d'una opinió pública lliure i al propi pluralisme polític».

El ponent d'aquesta sentència ha estat el magistrat Carlos Gómez Martínez, president de l'Audiència i de la sala tercera, de la qual també en formen part els jutges Rosa Rigo i Guillermo Rosselló.

Els advocats de Pere A. Serra preparen el recurs que serà presentat davant del Tribunal Suprem, en estar en desacord amb el criteri que permet l'insult i la desqualificació personal.

Aquesta mateixa sala ja va donar a Catalina Antich el tractament de personatge públic per ser germana de l'expresident del Govern. Antich havia estat acusada falsament de guanyar unes oposicions «a dit» i «a mida». La sala tercera va jutjar que la notícia publicada en premsa tenia «interès social» i que les expressions «col·loquials» no «desacreditaven» la demandant.