Matas es desmarca del PP i diu que l'abstenció no deslegitima l'Estatut

Antich i Sampol consideren Zapatero el guanyador del referèndum

TW
0

R.G./J.T./EFE.Palma
El president del Govern, Jaume Matas, es desmarcà ahir de la línia oficial del partit a l'hora de valorar el referèndum sobre l'Estatut català. El líder conservador felicità «a aquells que han defensat el 'sí'» per la seva victòria i deixà clar que la forta abstenció no deslegitima el resultat del plebiscit. Amb tot, el cap de l'Executiu autonòmic apuntà que «la molt baixa participació», inferior al 50% del cens, és «un avís» que ha de «fer meditar» a «tots els partits polítics».

En aquest mateix sentit, el secretari general del PP balear, José María Rodríguez destacà el fet que ni tan sols la meitat dels catalans anassin a votar.

En aquest sentit, més fidel que el seu president a la «línia oficial», el també conseller d'Interior qualificà de «fracàs» la participació al referèndum.

El secretari general del PSIB-PSOE, Francesc Antich, comentà que «ha estat un sí sòlid» a l'Estatut català i subratllà la gran diferència que s'ha donat entre els vots afirmatius i eno.

El líder dels socialistes illencs afirmà que el catalans poden estar «ben satisfets» amb aquesta reforma estatutària. A més, advertí el PP que «ningú es pot adjudicar la propietat de les abstencions».

Antich està convençut que Zapatero i Maragall han estat els grans triomfadors del procés.

Per la seva banda, el delegat del Govern central, Ramon Socias, va treure ahir importància a la baixa participació assolida, reconegué que no fou «la desitjada», però recordà que només és deu punts inferior a la registrada en el referèndum de l'Estatut català del 1979, que es produí en «plena efervescència» política. El delegat sí que destaca, com una «bona notícia», la victòria «bastant rotunda» del sí, que «deixa ben clara la voluntat dels que han anat a votar».

El portaveu del grup parlamentari del PSM, Pere Sampo, afirmà que el resultat del referèndum és «indiscutible» i que «només el poden qüestionar des del PP, i des de posicionaments antidemocràtics.

El nacionalista coincidí amb Antich en assenyalar Zapatero com a guanyador del procés.

El portaveu d'UM al Parlament, Miquel Nada, es mostrà «molt content» pel resultat del referèndum perquè el 75% de sís és semblant al 80% de suports que obtingué l'Estatut balear al Parlament autonòmic.

En canvi, des d'EU-EV, Miquel Rosselló lamentà la baixa participació però rebutjà el «plantejament alarmista» del PP i recordà que Fageda fou batle amb una participació del 47%. Per a EU-EV, la baixa participació és «preocupant» però no és culpa de l'Estatut sinó d'una «malaltia de la democràcia», que «evidencia el divorci entre polítics i ciutadans». Rosselló advertí que «el sí aclaparador» demostra que «les posicions del PP estaven equivocades perquè Espanya no es trenca».

Finalment, el president d'Esquerra a les Illes, Joan Lladó, constatà la baixa participació en el referèndum i que, segons ell, «ha perjudicat a tothom». També deixà clar que el seu partit no s'atribueix l'abstenció. Amb tot, el líder republicà recalcà que «per molt que digui el PP» el referèndum ha «legitimat» el nou Estatut català.