La Plataforma Salvem Mallorca obté 34.000 firmes en defensa del territori

Exigeix una llei de protecció després d'haver batut el rècord de signatures

Els membres de la Plataforma Salvem Mallorca entregaren ahir les 34.000 firmes al Registre del Parlament. | PERE BOTA.

TW
0

La Plataforma Salvem Mallorca, integrada pel GOB i per diverses entitats conservacionistes, presentà ahir al Parlament 34.000 firmes per impulsar una iniciativa popular que pretén aturar «noves agressions territorials». La xifra constitueix una «fita històrica» i un rècord mai vist no tan sols en iniciatives legislatives populars, sinó també en campanyes de recollida de signatures a les Balears.

Les 34.000 firmes recollides, més del triple de les necessàries, superen les aconseguides els anys 1995 i 1999 en les altres dues iniciatives populars. La primera, contra l'ampliació de la incineradora, n'obtingué 33.700; mentre que la segona, per demanar una moratòria urbanística, n'assolí 14.000. A més, recordaren els promotors, també se superen els 31.000 vots d'UM en les darreres autonòmiques, les 26.000 firmes recollides pel PP balear -algunes d'electròniques- contra l'Estatut català o les 21.000 al·legacions ciutadanes contra el Pla de carreteres.

La proposició de llei, que aquesta vintena d'entitats defensarà al Parlament, implica una modificació de les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT) i pretén evitar la construcció de més autopistes i autovies, camps de golf, parcs temàtics, ports esportius, ampliacions d'aeroports, i alhora assegurar la protecció d'àrees rurals i naturals.

El president del GOB, Macià Blàzquez, no dubtà a qualificar d'«èxit rotund» la campanya i l'atribuí a «la gran demanda social» per «aturar» els macroprojectes iniciats durant el mandat del PP i d'UM i a la necessitat d'impulsar un «canvi de model d'ordenació del territori». Segons els promotors de la iniciativa, «les Balears no havien patit mai agressions ambientals com les d'ara» i la societat vol que les institucions «rectifiquin».

Segons Blàzquez, el PP i UM prioritzen els interessos econòmics i especulatius, de vegades particulars, i aquesta manera de fer -continuà- apropa la situació de les Illes a la de Marbella, on s'han obert processos judicials per corrupció.

Un pic entregades les firmes al Registre del Parlament, la Mesa les haurà de verificar -cal que els signants tinguin més de 18 anys i estiguin censats a Balears- abans de publicar la proposició de llei. Es preveu que el debat de presa de consideració es convoqui per després de l'estiu. El portaveu del GOB, Miquel Àngel March, deixà clar que la iniciativa no s'ha pactat amb cap partit i ara s'obrirà una ronda de reunions amb tots perquè «en volem convèncer el PP i obtenir el suport de l'oposició».