L'eclipsi solar que visqueren els turistes

Un centenar d'estrangers i experts seguiren el fenomen des de l'Observatori Astronòmic de Costitx

TW
0


Un autocar d'alemanys de vacances, un trio d'aficionats mallorquins, un grup de touroperadors belgues i algunes parelles de turistes es desplaçaren ahir fins a l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), situat a Costitx, per poder seguir millor l'eclipsi parcial de sol.

Tot i que la majoria de visitants desconeixien el centre, tots quedaren encantats amb els mitjans i les explicacions que oferiren ahir els experts. «Aquí a Mallorca el sol es taparà en un 35 per cent. A Menorca arribarà a un 38 per cent i a llocs com Turquia o el desert del Sàhara, més al sud i més a l'est, l'eclipsi serà total», explicava ahir el director de l'OAM, Salvador Sánchez.

Entre les onze i vint i la una i mitja del matí un centenar d'aficionats pogueren observar perfectament com el sol s'anava enfosquint parcialment. Des de Coronado, el nom d'un dels quatre telescopis que s'instal·laren a l'esplanada de l'Observatori, es podien veure a més les protuberàncies solars, una espècie d'erupcions que emet el sol en diferents temporades de l'any. «Aquest fenomen es pot veure altres dies. Són línies d'entre 50.000 i 100.000 quilòmetres de longitud que es veuen en èpoques de major activitat solar», deia Elena González, la planetarista del centre.

El dia d'ahir, gairebé sense niguls, acompanyà la visió d'aquest fenomen, que es produeix quan queden alineats la Terra, la lluna i el sol. «Els eclipsis solars són comuns, però el problema és que es veuen de forma molt diferent depenent del lloc de la Terra on estiguis. A Mallorca no en tornarem a veure cap fins el 2011», anunciava Salvador Sánchez.

Damià Crespí, Gori Puigserver i Antelm Ginard són tres aficionats a l'astronomia que hi arribaren de diferents punts de Mallorca. Un d'ells s'agafà lliure ahir per poder contemplar aquest fenomen. «L'altre, el de l'octubre, el seguírem des de casa, on muntàrem telescopis. Avui hem vengut a Costitx perquè sabíem que aquí tindríem telescopis i experts a la nostra disposició», explicava Crespí. A més dels adults, en diferents escoles de Mallorca també es féu una pausa per seguir aquest eclipsi poc publicitat.