El mar, aquest gran desconegut amb un enorme potencial d'aprofitament

Les Jornades sobre un mar de recursos s'iniciaren ahir a l'Escola d'Hoteleria de la UIB

TW
0

Les Jornades sobre un mar de recursos, organitzades pel Club Ultima Hora i la Fundació Ramón Areces, s'iniciaren ahir a l'Escola d'Hoteleria i Turisme, al campus de la UIB, amb un ampli seguiment de públic i cinc ponències que abordaren diverses qüestions relacionades amb el coneixement del medi marí i les seves possibilitats d'aprofitament.

Les jornades foren inaugurades pel conseller de Medi Ambient, Jaume Font; el rector de la UIB, Avel·lí Blasco; el president del Grup Serra, Pere A. Serra; el secretari general de la Fundació Ramón Areces, Juan González; i el coordinador i ponent de les jornades, Antonio Figueras.

La incidència dels oceans en el clima (Xavier Rodó), els bacteris marins com a font de nous recursos biotecnològics en alimentació, fàrmacs i lluita contra la contaminació (Jordi Lalucat), la gestió integral i sostenible de les zones costaneres (Joaquim Tintoré), les característiques oceàniques en l'accident dePrestige (Fiz Fernández), i la bioteconologia i l'aqüicultura (Antonio Figueras) varen ser les qüestions tractades ahir pels diversos experts participants.

El fil conductor de totes les intervencions fou la coincidència que la mar continua sent un gran desconegut malgrat els avanços científics i tecnològics de les últimes dècades, si bé aquests permeten albirar les enormes possibilitats que ofereixen els oceans com a font de recursos de tot tipus. Tanmateix, un altre denominador comú en les ponències fou la necessitat que la ciència es constitueixi en l'element moderador, limitador i corrector en la gestió racional i sostenible dels recursos de la mar per no caure en els errors de l'explotació àvida i massiva dels recursos terrestres. Precisament, la gestió sostenible serà la garantia de la perdurabilitat dels recursos marins.

Els bacteris marins apareixen com un enorme camp d'explotació de nous composts biològics amb activitat antibacteriana, antivírica, anticancerígena i aplicable a la indústria. El coneixement de la biodiversitat microbiana a l'ambient marí encara ofereix moltes llacunes, però sí se sap que la probabilitat de trobar una nova molècula a la mar pot ser fins a 400 vegades superior que en un ecosistema terrestre.

També resultà interessant l'exposició de Jordi Lalucat sobre les possibilitats dels bacteris marins en l'eliminació de contaminants flotants i la de Fiz Fernández recordant ePrestige.