L'Escola de Turisme de les Balears, l'ETB, serà l'encarregada d'oferir-los formació complementària en determinats aspectes com idiomes i tasques de bar i menjador.
El director general del grup Eden, Joan Ferrer, explica la problemàtica a l'hora de cercar empleats de nivell bàsic per a feines de cuina, menjador o cambrers de bar, cosa que obliga a una recerca d'alternatives. «L'educació no s'enfoca cap a la realitat de la mà d'obra que necessitam», afirma. I assegura que el personal actual no basta ni tan sols per cobrir un terç de la plantilla necessària. «L'any passat tinguérem problemes seriosos per trobar personal qualificat», postil·là.
Per tal raó, la cadena ha firmat un conveni a tres bandes amb l'Escola de Turisme de les Balears i amb un centre politècnic polonès d'hoteleria. Es tracta de dur-ne 50 estudiants als quals s'oferirà un contracte amb les mateixes condicions que als treballadors espanyols, i que en acabar la temporada tornaran al seu país.
Ferrer assegura que, si l'experiència és satisfactòria per a totes les parts, es repetirà l'any vinent. Eden té cinc hotels a les Illes, però és part d'una agrupació de 23 establiments que comparteixen les mateixes dificultats per concretar les plantilles i que, per tant, es podrien adherir a la inicitiva el 2007.
El mercat laboral de l'Arxipèlag ha canviat durant els darrers anys. Els immigrants espanyols que solien fer feina en l'àmbit de l'hostaleria ja no vénen i molts, fins i tot, han tornat a les seves regions d'origen perquè ja hi tenen una ocupació, explicà el director d'Eden. D'altra banda, la immigració estrangera que arriba a les Balears no compleix els requisits de certs establiments hotelers. «Nosaltres hem apostat per menys places i més qualitat, i per al manteniment dels estàndards necessitam gent amb una certa formació», asseverà.
L'altre aspecte que dificulta la contractació en aquest sector és la temporalitat, que s'accentua any rere any. Com assenyala Ferrer, la construcció garanteix feina de gener a desembre, per la qual cosa molts de treballdors s'hi incorporen. I augurà que, «fins que els fixos discontinus no disposin d'un règim especial», aquesta situació no variarà.
Per acabar, reclama a les administracions i als polítics sensibilitat respecte d'aquesta problemàtica, que afecta sobretot els petits i mitjans empresaris hotelers, i que n'analitzin possibles solucions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.