Seguint d'una manera estricta el protocol marcat pel Govern central, un grup de tècnics de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear recollí ahir dematí un seguit de mostres de dues espècies silvestres al parc natural de s'Albufera, un rupit i una mèrlera, que s'analitzaran al laboratori de referència de Madrid amb la finalitat de prevenir casos de grip aviària.
Els tècnics tenen la vista posada en aquelles aus que arriben del nord de l'Àfrica, on poden haver estat en contacte amb altres ocells portadors del virus H5N1. Segons informà ahir el director general de Caça de la Conselleria de Medi Ambient, Antoni Gómez, fins ara s'ha analitzat un total de 104 mostres. De moment, queden pendents els resultats de tres analítiques, però la resta, és a dir, 101 han ofert un resultat negatiu.
Presa de mostres
Els tècnics agafaren les aus amb unes xarxes que havien instal·lat al parc i després procediren a l'obtenció de mostres. «Qui se n'encarrega ha d'adoptar un seguit de precaucions, com ara posar-se guants i una mascareta. En el cas que es trobàs cap ocell mort, bastaria que es posassin guants perquè el risc d'infecció és mínim», concretà el responsable autonòmic.
Els especialistes recolliren mostres de la cloaca i la mucosa de la tràquea d'un rupit i una mèrlera. Primer, procediren a pesar-los i a determinar-ne el sexe i l'edat.
«Aquí tenim un exemplar de rupit que pot haver passat l'hivern aquí, o tal vegada al nord de l'Àfrica. D'aquí ve precisament el nostre interès per obtenir informació d'aquest rupit encara jove. Aquest estiu, tal vegada criarà en zones de per devers Alemanya», comentava un dels experts mentre el pesava.
Segons explicaren ahir els tècnics de la Conselleria, la mèrlera capturada també procedia possiblement del continent africà.
El departament de Medi Ambient pren mostres d'ocells per evitar la grip aviària a s'Albufera, ja que és la zona humida que rep més aus migratòries.
Gómez afegí que «encara que el Ministeri ens demana una vigilància especial de s'Albufera, la Comissió balear de seguiment de la grip aviària ha establert altres zones per a la realització d'analítiques: Son Navata, a Felanitx, i es Salobrar de Campos. A Menorca, les dades provenen de l'albufera des Grau, i també n'obtenim de ses Salines d'Eivissa i Formentera». «Recollim més del doble de mostres de les que ens demana el Ministeri», precisà el director general de Caça durant la visita del parc de s'Albufera.
D'aquesta manera, la Conselleria de Medi Ambient vol detectar tan aviat com sigui possible si cap ocell malalt arriba a les Illes. Davant la situació actual, Gómez transmet un missatge de tranquil·litat: «Espanya es troba en la ruta de retorn d'espècies que vénen del nord d'Àfrica -on passen l'hivern- i s'han pogut infectar. Aquí no poden arribar espècies de països infectats».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.