El PP tornà a sorprendre ahir tots els membres de la ponència de l'Estatut quan exposà la possibilitat d'esperar que s'aprovi el text català en un referèndum, el proper mes de juny, abans de tancar els treballs de la ponència balear. El possible ajornament, que es planteja quan l'acord entre el PP i el PSOE sobre el sistema de finançament era imminent, impediria aprovar la reforma estatutària aquesta legislatura.
El dubte generat pels populars indignà la resta de membres de la ponència, que canviaren les optimistes impressions mostrades sobre l'avanç en finançament, per unes altres de més pessimistes. Segons els portaveus de l'esquerra, si s'endarrereix la finalització dels treballs de la ponència del 2 de maig fins al juny, resultarà «impossible» que la reforma pugui ser una realitat abans de les elecions autonòmiques.
Al marge d'aquesta qüestió, la reunió d'ahir serví per avançar a l'hora de concretar el capítol de finançament que contindrà l'Estatut. El PP en presentà una proposta que, sobre la base de la presentada pel PSOE, introduïa modificacions puntuals, assumibles per l'oposició. Pels socialistes, el fet que el partit del Govern aprofitàs el seu redactat demostraria que no impulsa la reforma. El PSM, EU-EV i UM mantindran vots particulars per defensar fórmules properes al Concert, però se sumaran a l'acord si suposa un avanç important respecte de la situació actual.
Quant a la proposta del PP, la novetat principal és la inclusió a l'Estatut d'un seguit de clàusules de blindatge, novedoses a l'Estat, que garantirien un finançament per càpita superior al de la mitjana estatal. Amb la clàusula, que no figura ni en la proposta d'Estatut de Catalunya, el PP vol evitar que el finançament de l'Arxipèlag depengui de la discrecionalitat de Madrid. A més, la xifra per càpita s'hauria de calcular a partir de la «població real efectiva», que comprendria no tan sols la censada, com fins ara, sinó també els immigrants i la «població flotant». Així mateix, el nou articulat obligaria l'Estat a corregir el «deute històric» en infraestructures, amb una inversió de 3.000 milions d'euros en 10 anys.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.