La futura llei del sòl obligarà a destinar a habitatge tot el que obtengui el Govern en sancions urbanístiques. Tot el que recaptin els consells haurà d'anar a compra de sòl i a rehabilitació de patrimoni. Mentre que un 60% del que ingressin els ajuntaments s'haurà de destinar a adquirir sòl per a habitatge públic i a actuacions ambientals.
Aquesta és una de les novetats de l'avantprojecte de llei del sòl, presentat ahir per la consellera Mabel Cabrer. Fins ara, només s'havia dit que s'obligaria els ajuntaments a reservar un 30% del nou sòl urbanitzable per fer pisos a preu taxat.
La nova norma també permetrà que els consells fixin creixements urbanístics superiors als permesos en els Plans Territorials però inferiors als de les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT), amb l'única condició que el nou sòl s'haurà de destinar a construir habitatges de promoció oficial. Aquesta potestat, que poden exercir els consells amb la participació dels ajuntaments, només afectaria Mallorca, que encara té entre un 3% i un 4% de marge per arribar al límit de les DOT.
Una altra novetat és la creació de les «autoritzacions territorials», que substitueixen les declaracions d'interès general i que hauran de ser atorgades pels consells perquè es pugui construir un habitatge en sòl rústic. Això permetrà que els consells puguin actuar contra les infraccions que afecten el sòl rústic sense esperar la inhibició dels Ajuntaments. A partir d'ara, també, una llicència urbanística en sòl rústic atorgada per un Ajuntament serà nul·la si no hi ha una prèvia autorització del Consell.
La llei també crearà la figura de l'«agent urbanitzador», que obligarà a urbanitzar si els propietaris incompleixen els terminis fixats pels ajuntaments; es constituiran comissions insulars d'ordenació territorial i un servei d'informació centralitzat; finalment, desapareixeran les normes subsidiàries i només hi haurà plans generals.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.