La unitat del dolor de Son Llàtzer ha atès 127 persones en 3 mesos

El servei també dóna assistència als usuaris de l'hospital de Manacor

TW
0

La nova unitat del dolor de l'hospital Son Llàtzer, creada per tractar els pacients amb dolor agut i crònic i els seus familiars ha atès 127 pacients durant els 3 primers mesos de funcionament.

La directora mèdica, Celia García-Menéndez, i el coordinador de la unitat i cap del servei de Crítics, Josep Aguilar, presentaren ahir el servei, que entrà en funcionament el novembre i dóna servei a l'hospital de Manacor.

La unitat, que s'uneix a les ja existents a l'hospital General i a Son Dureta i que està composta per 6 metges i 6 infermeres, s'ocupa dels casos en els quals el dolor és la patologia en lloc del símptoma. El dolor es converteix en una malaltia en la qual els mètodes terapèutics habituals no funcionen o s'han cronificat.

De la població general que acudeix als centres de salut, un 8,8% ho fa perquè té algun tipus de dolor i segons el doctor Aguilar, «el seu cost social, reflectit en baixes laborals, assistència sanitària i pèrdues de dies de feina, suposa el 2,5% del PIB dels països desenvolupats». A més, destacà que la vida d'aquests pacients «es degrada de manera molt acusada, com també la de les persones del seu voltant».

Els dolors més característics que es tracten són els de tipus agut, provocats per un postoperatori, un infart, un part, el d'origen traumàtic o grans cremats.

Pel que fa als pacients amb dolor crònic, són derivats generalment des dels centres d'Atenció Primària. En aquest cas es tracten pacients amb dolor per càncer, neuràlgies i sobretot entre la gent gran, de dolor osteoarticular, relacionat amb malalties degeneratives com l'artrosi i l'artritis.

La unitat del dolor estudia, diagnostica i tracta el mal amb la finalitat de controlar els símptomes amb tècniques multidisciplinars, com combinacions de fàrmacs, bloqueigs nerviosos, estimulació, fisioteràpia i tècniques psicològiques.