Així es manifesten els magistrats Antoni Capó, Francisco J. Muñoz i Fernando Muñoz, el vot particulars dels quals, divergent dels altres quatre de la Sala de la Discòrdia, es manifesta partidari a acceptar els recursos de les acusacions particulars contra l'acte del jutge Montserrat relatiu al cas Formentera.
Els tres jutges que votaren a favor de la imputació de Matas i d'Estaràs recorden que «davant aquest mateix Tribunal Superior han prestat declaració com a imputats i s'han investigat altres aforats per motius molt menys consistents que els que aquí apunten cap al senyor Matas i Estaràs». Afegeixen que la negativa «lesiona el dret de les parts acusadores que es practiquin les diligències d'investigació pertinents i útils per a l'aclariment de fets punibles i, consegüentment, el dret a la tutela judicial efectiva».
Finalment, la no imputació dels esmentats polítics, en opinió dels tres magistrats, «trenca de manera abrupta el curs natural i raonable de la investigació i compromet seriosament la funció que l'article 299 de la LECr li assigna d'esbrinar i fer constar la perpetració dels delictes amb totes les circumstàncies que puguin influir en la seva qualificació i la culpabilitat dels delinqüents».
Pels tres jutges del Tribunal Superior que emeten el seu vot particular, «els fets investigats tenen transcendència penal» i de cap de les maneres no poden ser qualificats de simples «irregularitats administratives».
D'altra banda, consideren que l'acte del Tribunal Suprem que denegà, «de moment», la imputació de Matas quan era ministre de Medi Ambient no pot ser utilitzat com a argument, ja que han aparegut nous indicis. Segons els magistrats, «la contractació de Mari Pau Segura ofereix caràcters delictius», ja que la seva finalitat era «sumar vots en favor d'una opció determinada».
Si el contracte de Mari Pau Segura «pot constituir delicte de prevaricació», «la despesa que s'invertí a retribuir-la, i més àmpliament a finançar l'operació», pot constituir delicte de «malversació de cabals públics». En el procés, també es va cometre «una falsedat documental instrumental en simular una entrevista personal amb la senyora Segura». Els jutges que signen el vot particular veuen «aparença delictiva en la inscripció a la circumscripció de Formentera de 73 electors vinculats a la Casa Balear de Santa Fe».
Hi aprecien una triple infracció a la Llei electoral: a) «Vint-i-vuit reclamacions foren tramitades i acceptades a pesar que arribaren a la delegació provincial sobradament fora de termini»; b) «es canvià de municipi d'inscripció un elector un cop convocades les eleccions en contra de la norma»; i c) «es vulnerà el requisit en matèria d'arrelament».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.