En un temps marcat per la construcció, aquest jovent lluita per la natura.

TW
0


Fa 25 anys que el GOB aconseguí comprar, amb les donacions dels ciutadans de les Balears, la possessió de la Trapa. Amb l'objectiu de mantenir aquest emblàtic espai de la Serra de Tramuntana en bon estat, l'entitat organitza campaments de voluntaris que s'encarreguen durant nou dies de fer treballs de reforma (els sis primers els passen a la Trapa i la resta a la petita illa). En total s'accepten quinze persones, que s'uneixen a les quatre que el GOB hi té.

Aquest projecte es du a terme des del 1992, any en què es firmà un conveni de col·laboració amb el Consell de Mallorca, que hi envia fons juntament amb la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). Els campaments no són només perquè els voluntaris hi facin feina, sinó que també té el propòsit d'educar els joves que hi van en diverses matèries referides a la protecció i el manteniment de l'ecosistema balear. Com explica el responsable del servei d'educació ambiental del GOB, Miquel Àngel Ballester, «al matí es treballa en el parc i al capvespre es fa un taller que pot tenir temàtiques molt diverses, des d'aprofitament d'energies renovables fins a com fer un cultiu ecològic. El vespre es dedica a organitzar jornades participatives en les quals els voluntaris poden aprendre i expressar-se alhora».

Pel que fa a les feines de manteniment de la Trapa, es dirigeixen principalment a la plantació d'arbres de cultiu de secà que enriqueixin la zona sense ser un perill pels incendis. També es reparen les barreres que eviten que les cabres es mengin els brots tendres de la nova vegetació que se sembra. En un altre pla es realitzen obres de reforma a les cases que estan construïdes al parc, però que per la seva antiguitat es troben en un estat deplorable, algunes de les quals no tenen ni teulada.

Les feines que es duen a terme impliquen així mateix la creació de barreres per al foc a través d'un mul i una mula anomenats afectuosament pels voluntaris Pep i Peluda, que són introduïts en zones tancades perquè es mengin la vegetació que quan hi ha un incendi pren amb facilitat. Aquesta iniciativa es desenvolupa des del juny de 1994, en què es cremaren 1.300 hectàrees de terreny a la zona d'Andratx, que va incloure una bona part de la Trapa.

Els voluntaris, per la seva part, es troben encantats amb l'experiència i la recomanen a tothom; de fet, alguns fins i tot repeteixen. Luba Stefanova, per exemple, troba que en el campament s'aprenen coses molt útils «que s'han d'utilitzar a la vida normal», com el reciclatge amb la separació de residus. A més, creu que el que ha conegut aquí no ho oblidarà fàcilment: «No sé com ho fan, però se'ns queda tot el que ens ensenyen». La nova convocatòria té ja obertes les llistes. Els interessats han de contactar amb el GOB.