Juan lópez de Uralde presentà l'informe.

TW
0

La situació del litoral de les Illes ha empitjorat en el darrer any per culpa de les mesures endegades pel Govern balear que, des de l'arribada del PP, ha provocat un retrocés en la protecció i en la conservació de les costes i ha «ressuscitat» un nou procés de «balearització». Així ho constata el grup ecologista Greenpeace que, en l'informe Destrucció a tota costa 2005, denuncia la proliferació d'urbanitzacions, camps de golf i ports esportius al litoral illenc.

«S'ha produït un procés de reducció de la protecció, que es veu amb l'eliminació de la moratòria de ports esportius, amb la suspensió de la moratòria urbanística, amb les rebaixes proteccionistes de la LECO i amb la supressió de l'ecotaxa; això, lligat a la construcció de les noves vies ràpides i a l'impuls urbanístic dels nous plans territorials, ens indica que es posen les bases per a una nova 'balearització', per al retorn del desenvolupament urbanístic massiu», assegurà el director de Greenpeace a l'Estat, Juan López de Uralde.

Segons l'entitat, només a Mallorca existeixen sis espais costaners amenaçats: Calvià, per la construcció de noves urbanitzacions i camps de golf; es Trenc-es Salobrar de Campos, per nous projectes d'urbanització com un balneari; Felanitx, pel dragatge a Portocolom, que provoca danys en jaciments arqueològics; la platja de Son Moll, a Capdepera, per la mala qualitat de les aigües de bany; el parc natural de s'Albufera, per un projecte de camp de golf proper; i Pollença, per la urbanització de la zona humida de s'Ullal i perquè la platja de la localitat presenta mala qualitat de l'aigua.

L'estudi critica que els plans territorials «estimulen» la construcció, també en espais protegits -a Mallorca s'inclouen com a sòls urbans i edificables 70.000 m2 de zones humides de petita extensió que el Govern anterior volia protegir-, mentre continua la «febre» dels ports esportius. Només a Mallorca hi ha projectes per construir o per ampliar 13 instal·lacions nàutiques -ara n'hi ha més de 40- que, amb la nova Llei de ports, es podrien realitzar.

Quant al creixement urbanístic, l'entitat denuncia que es caracteritza per la construcció en nuclis urbans i per la destrucció del seu patrimoni natural i cultural. Greenpeace assenyala que les urbanitzacions s'associen amb camps de golf i adverteix que aquestes instal·lacions -només a Mallorca n'existeixen 18- es podrien duplicar en un parell d'anys. A més, la «balearització» s'agreuja amb la construcció de grans carreteres que creuen l'Illa, acompanyades de nous projectes urbanitzadors que «sorgeixen al seu pas».