A la reunió que mantingueren el passat dimecres a Menorca, els experts decidiren, per un sol vot de diferència, modificar la redacció de l'article 14, amb l'objectiu d'enumerar el «mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer» com a varietats dialectals. Actualment el precepte simplement preveu que «les modalitats insulars del català seran objecte d'estudi i protecció, sense perjudici de la unitat de l'idioma». Es dóna la circumstàcia que a l'esmentada votació no eren presents Fèlix Pons ni Ignasi Ribas, absents al conclave.
Des del grups parlamentari del PSM es recorda que les opinions dels «savis» no tenen validesa jurídica i EU adverteix que «s'han de prendre com allò que són: simples recomanacions». El diputat nacionalista Eduard Riudavets afegí que el PP «intenta fer partidisme amb les qüestions lingüístiques» i recordà que quan es va aprovar l'Estatut d'Autonomia, al 1983, «es va arribar a un consens en aquesta matèria».
D'altra banda, la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, es va reunir ahir amb els diferents portaveus parlamentaris per comentar els punts faonamentals de la reforma estatutària. En una proposta feta pel PSM, Estaràs es va comprometre a accelerar el procés amb la finalitat de tenir enllestida una proposta abans de l'estiu del 2006. Posteriorment la reforma es presentaria davant el Congrés dels diputats per la seva aprovació definitiva.
PSM i EU insistiren que el futur Estatut ha d'incrementar l'actual sostre competencial de la CAIB, establir qualque fórmula per millorar el finançament autonòmic i clarificar l'estructura autonòmica, sobretot pel que fa al paper dels consells insulars.
D'altra banda, la portaveu socialista, Francina Armengol, va reiterar que dos dels temes que considera fonamentals a la reforma de l'Estatut és la introducció d'una carta de drets i deures de la ciutadania i una definició del model audiovisual.
Sobre aquest darrer punt, Estaràs comentà que «no hi haurà problema» i, fins i tot, va augurar que hi hauria unanimitat. En relació a la carta de drets i deures, va recordar que la Comissió d'Experts va recomanar ampliar l'article que parla dels principis generals que han de regir l'actuació de les institucions, encara que d'una manera «generalista».
La portaveu socialista a la Cambra autonòmica va assenyalar que respecta l'opinió dels especialistes, però que «són els polítics els que han de decidir» sobre les qüestions de fons de la reforma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.