El lama de Tyangboche beneeix l'expedició

Els mallorquins coneixeran la màxima autoritat religiosa de la regió en una recepció privada

TW
0
Joan Carles Palos. Enviat especial a l'Everest

És molt probable que aquest mateix matí, a partir de les set, el lama principal de Tyangboche -màxima autoritat religiosa de la regió de Solu-Khumbu- rebi els expedicionaris mallorquins per beneir la seva aventura cap a l'Everest, en un ritual poc habitual que es farà en el decurs d'una recepció privada. Jopela, Oli i «els dos Tolos» hauran de matinar per arribar d'hora a l'audiència i no perdre el torn.

Mentrestant, i com una manera de familiaritzar-se amb l'ambient profundament religiós que es respira al voltant del monestir, els escaladors jugaren ahir un partit de volei amb els monjos, un grupet de joves aprenents que «donaren una pallissa» als mallorquins. El marcador final -del qual més val no afegir cap altra dada- palesà l'ampla victòria local. Com a justificació de la derrota, podem dir que «els nostres» jugaren amb una entrega total el partit a 3.985 metres sobre el nivell de la mar, on un excés d'esforç físic fa més difícil encara la respiració.

Els dies van passant i l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» es va acostant de cada vegada més al seu objectiu. Ahir va ser una dura jornada entre Namche Bazar i Tyangboche, amb un desnivell acumulat de prop de mil metres i més de quatre hores de marxa sota una tímida nevada, a més de forts i inacabables pendents en el darrer tram que hagueren de compartir amb les polsegoses caravanes de iacs que transiten la zona. Amb tot, la grandesa del paisatge paga l'esforç.

De pujada cap a Tyangboche, els mallorquins vorejaren el riu Dudh Kosi. Les seves turbulentes aigües s'uneixen al Bhote Kosi a prop de Namche Bazar i es nodreixen principalment de l'Imja Kola, el qual baixa de les glaceres del Lhotse, de l'Ama Dablam i del Khumbu, als peus de l'Everest. Una meravellosa travessa que permet apreciar la duresa de les valls que envolten l'Himàlaia.

Si divendres era un ajudant del lama de Kuhmjung qui els descobrí el secret de la relíquia del Yeti -un fragment de crani, ja que la mà sembla que és als EUA per ser estudiada-, avui serà el lama principal de la regió de Solu-Khumbu qui obri als mallorquins les portes de Tyangboche i alci les seves pregàries per a la bona marxa de l'expedició.

Una situació d'una profunditat espiritual que xoca amb l'economia de serveis que s'ha desenvolupat a la regió en els darrers vint anys, de la qual tendrem oportunitat d'anar esbossant algunes coses en pròximes cròniques. Tanmateix, els costums d'una economia rural -basada en el cultiu de patata i ordi, a més del pastoreig de iacs- s'han anat substituint per altres de més moderns. Tal vegada, una situació semblant a la viscuda a Mallorca a principi dels 60. Mentre som testimonis d'aquest temps de canvi, l'expedició continua la marxa cap al camp base.