El PSM vol un Estatut amb lliure adhesió a l'Estat i autodeterminació

La llengua catalana seria l'única oficial i els illencs l'haurien de saber

TW
0

Que les Balears tenguin dret a l'autodeterminació i que puguin decidir si participen en un Estat espanyol plurinacional. Aquestes són dues de les principals reivindicacions que el PSM planteja en el preàmbul del nou Estatut d'Autonomia, ara en procés de reforma. Els nacionalistes també proposen canvis en el títol primer de la norma marc per conferir un caràcter preferent a la llengua catalana, facilitar els vincles polítics amb la resta de comunitats catalanoparlants o recuperar la senyera com a «símbol històric propi».

El secretari general del PSM, Biel Vicens, presentà ahir les propostes del seu partit per al preàmbul i el títol primer de l'Estatut, sorgides d'una comissió constituïda per nacionalistes de les quatre illes, i que es debatran en ponència parlamentària la propera setmana. Els nacionalistes ja han advertit que no acceptaran un Estatut fet a Madrid i consideren que no n'hi ha prou amb una simple reforma perquè cal un nou redactat.

Un redactat que permeti les Illes Balears proclamar el «dret inalienable a l'autodeterminació», «la voluntat lliure de participar en un Estat espanyol plurinacional» o «la voluntat d'aprofundir en els vincles d'identitat i de nacionalitat comuns amb la resta de Països Catalans». El nou Estatut del PSM també atorga l'estatus de nacionalitat històrica als «pobles» de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

Pel que fa a la llengua, la catalana seria l'única pròpia i oficial a les Illes -ara també ho és la castellana- i tots els ciutadans tendrien no només el dret d'usar-la, com fins ara, sinó també «el deure de conèixer-la». La llengua pròpia seria també la llengua d'ús a les institucions i administracions públiques de les Illes.

Pel que fa a la bandera, es reconeix l'actual com a oficial i les de cada illa com a oficials en el seu propi territori. Així mateix, s'estableix que aquestes seran presents a «totes» les institucions públiques, no només a les locals, i actes oficials. Finalment, la bandera tradicional de l'antiga Corona d'Aragó, «amb quatre barres roges horitzontals sobre fons groc», es recupera com a «símbol històric propi» de les Illes i podrà ser usada en actes públics i commemoracions.