El PP proposa que el nou Estatut creï un consell de Formentera

Podria comportar llistes separades per als consells i un diputat més

TW
0

J.TORRES./EFE.Palma.
El grup parlamentari popular presentà ahir una proposició no de llei en la qual es proposa que el nou Estatut incorpori la creació d'un Consell insular propi per a l'illa de Formentera. La proposta està avalada pel president del Govern, Jaume Matas, qui ahir la considerà «legítima», i podria comportar la creació de candidatures separades per als consells i per al Parlament. Si finalment s'accepta, els populars d'Eivissa demanaran un diputat més per aquesta circumscripció i el Parlament passaria dels 59 diputats actuals a 60.

El president del Govern, Jaume Matas, assegurà ahir que el procés de reforma és una «oportunitat magnífica» per prendre la decisió de crear aquesta nova institució pròpia per a Formentera. La proposició dels populars apunta que, després de 22 anys de funcionament dels consells, és «necessari i imprescindible donar el tractament de 'majoria d'edat' a l'illa de Formentera perquè pugui gaudir d'autonomia i decidir, dins del seu àmbit competencial, el seu futur».

La proposta agafa com a referent l'illa de Hierro, a l'arxipèlag canari, que compta amb un cabildo propi tot i tenir una estructura semblant a Formentera i gairebé la mateixa població. Amb tot, la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, va apuntar ahir la possibilitat que s'agafi com a model les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, on el Govern municipal i l'autonòmic coincideixen.

Estaràs va plantejar aquesta opció després de la reunió del «Comitè de Savis», que estudia la reforma estatutària. Els experts proposaren ahir un enduriment dels tràmits per l'aprovació d'una futura reforma estatutària, passant de l'actual majoria absoluta necessària al Parlament a una majoria qualificada, que podria ser de dos terços de la cambra o de tres cinquenes parts. Per altra banda, els «savis» van descartar la creació d'un catalèg de drets i deures dels ciutadans; i van deixar en suspens l'articulat de l'article 9, amb la voluntat de reflectir clarament el caràcter de les Balears com a nacionalitat històrica.