Armengol aferrant els cartells del «sí» amb altres socialistes.

TW
0

R.G./J.T.Palma.
L'atípica campanya pel referèndum sobre la Constitució europea s'encetà ahir amb missatges divergents i l'absència del PP, que retardà fins avui l'aferrada de cartells. Les forces progressites es divideixen en aquesta ocasió. El PSIB demanarà el suport a l'articulat que proposa la UE, mentre que PSM, EU i ERC opten pel «no».

A l'enganxada dels cartells, on es llegia el lema «es tracta d'Europa» (escrit només en castellà), assitiren, a més d'Armengol, els diputats Celestí Alomar, Rosamaria Alberdi i Aina Rado, i part del grup municipal socialista, amb Antoni Roig al capdavant. Els socialistes no estaran sols, Unió Mallorquina també aposta pel sí. La plana major del partit, sense la seva presidenta Maria Antònia Munar, es va congregar a la seu per fer l'aferrada d'uns cartells que demanen un «Sí a Europa».

Els primers a donar el «sus» a la cursa electoral, que finalitzarà amb la consulta popular del 20 de febrer, varen ser els socialistes. La secretària general del PSOE de Mallorca, Francina Armengol, explicà que demanaran el «sí» al tractat amb una sèrie d'actes «informatius i pedagògics». El PSIB reclamarà el vot afirmatiu dels ciutadans «perquè aquesta és una constitució que fa avançar Europa, especialment en el camp dels serveis socials». La campanya dels socialistes tindrà el seu acte «estrella» avui mateix, amb la presència a Palma del ministre de Treball, Jesús Caldera. A partir del cap de setmana s'intensificaran les trobades a mercats i carrers.

Acompanyat per Miquel Nadal, Dolça Mulet, Francesc Buils i Pep Lliteres, el secretari general d'UM, Damià Nicolau, defensà el «sí» perquè «Mallorca és Europa, viu d'Europa i no li podem donar l'esquena». Segons Nicolau, la Constitució «reflecteix les regions insulars», defensa la pluralitat lingüística i cultural, i permetrà que les regions tenguin més paper a la UE.

Per la seva part Esquerra Unida demanarà el «no» a aquest text constitucional ja que «no preveu fórmules per compensar la insularitat. En aquest sentit el coordinador de l'organització a les Balears, Miquel Rosselló, manifestà que reclamen el vot en contra «no per antieuropeisme, sinó perquè el tractat ofereix poca Europa». I és que en la seva opinió el text no recull drets socials ni laborals, ni preveu una política de defensa comuna que deixi de banda l'actual sometiment a l'OTAN». A més dels actes propis de partit, EU farà campanya amb la resta de col·lectius polítics, sindicals i socials de la «Plataforma pel no».

El PSM va elegir la seu del carrer Antillón de Palma per penjar els primers cartells. Els nacionalistes, que també aposten pel «No» perquè consideren que «una altra constitució és possible», faran una campanya divulgativa per compensar «la desinformació del Govern central». El PSM, que impulsà l'esmentada «Plataforma pel no», rebutja un tractat que «no reconeix l'oficialitat del català a les institucions comunitàries i margina les nacionalitats sense estat». L'acte central es farà dia 14 i serà protagonitzat pel filòsof Josep Maria Terricabres.

Esquerra Republicana, un altre partit que diu «No», va escollir l'Hort del Rei per desplegar una pancarta amb el lema «Per moltes raons, aquesta Constitució no». El president d'ERC-Illes, Joan Lladó criticà que el Tractat «no garanteix la identitat dels Països Catalans», no permet que es compensi la insularitat i «no és prou social». El president d'ERC, Josep-Lluis Carod-Rovira, oferirà demà a Pollença (Escola Costa i Llobera, 20.00 hores) un míting.