TW
0

El president del Govern, Jaume Matas, acusà Greenpeace i GOB de practicar un ecologisme «ineficaç» amb «gests, símbols i estètiques que tenen una via atractiva entre àmplies capes de la població, especialment entre els joves». Tot i apreciar «la seva funció de consciència moral de la societat», el cap de l'Executiu matisà que «les coses no són ni tan clares ni tan fàcils».

Convidat per la Cambra de Comerç de Barcelona, el president pronuncià una conferència davant empresaris catalans sobre «Turisme i fiscalitat des d'una perspectiva liberal: Per què suprimírem l'ecotaxa». En ella explicà que per mor de la iniciativa del Pacte de Progrés («integrat per socialistes, nacionalistes d'esquerra, verds i neocomunistes») les Balears es convertiren en «una destinació antipàtica» per als que controlen la demanda, les inversions en rehabilitació i manteniment de la planta hotelera experimentaren una «retracció» i 700.000 turistes deixaren de viatjar cap a la nostra Comunitat.

Matas viatjà ahir migdia a Barcelona per explicar davant l'empresariat català «per què suprimírem l'ecotaxa». Abans d'arribar a l'«aventura robinsoniana» que va fer de Balears una destinació «antipàtica», l'exministre de Medi Ambient admeté que la sostenibilitat és un «imperatiu moral, polític, social i econòmic» que alguns fan servir de manera partidista «conscients dels seus símbols i gests».

Així, Matas començà per ironitzar sobre l'ecologisme «devot» de Greenpeace: «com no emocionar-se davant els 'guerrers de l'Arc de Sant Martí', que amb una petita zodiac solquen els mars tempestuosos, flamejant en popa banderes al vent, i s'enfronten a les forces del mal personificades en un portaavions o en un petrolier gegantí?». Tot seguit, i a les accions del GOB a les Balears, insistí en el sarcasme afegint: «com oposar-se al clamor que lluita per la preservació d'un paisatge, per un falcons en via d'extinció, per trobar el vell marí o per combatre la urbanització d'una zona idíl·lica?».

Sense abandonar el sentit de les seves paraules, el president respongué a ambdues qüestions plantejades amb un contundent «És impossible: tots som ecologistes». No obstant això, el màxim responsable de l'Executiu balear precisà que «l'ecologisme eficaç» és aquell que posa l'home per damunt de totes les coses.

Aquest panorama desolador acabà, segons l'argumentació de Matas, fa poc més d'un any. Des de la supressió de l'ecotaxa «hem recuperat els turistes fugits, el clima del sector turístic és un altre i ha crescut de manera important el turisme desestacionalitzat». De fet, el president del Govern situà el Pla de Reconversió de la Platja de Palma com l'exemple de les «sinèrgies» entre el sector públic i el privat.