El Govern oferirà als sindicats una nova oportunitat per refer el diàleg

L'Executiu espera arribar a acords concrets en la Mesa de Turisme

TW
0

El Govern «encara» espera arribar a acords concrets amb els sindicats en la Mesa sectorial de Turisme, tot i que les centrals hagin anunciat la ruptura de les negociacions en aquest àmbit del diàleg social. Fonts de l'Executiu lamentaren ahir que s'hagi arribat a una situació així, perquè «encara no hem vist cap proposta nova dels agents socials».

S'ha convocat per a dilluns vinent una sessió més de la Mesa de Turisme, des que aquest òrgan de diàleg social es constituí el juliol passat amb la presència de les conselleries de Turisme, Treball i Economia, a més dels sindicats majoritaries i de les patronals illenques. Des de llavors, romanen damunt la taula un enfilall de temes pendents d'un acord bàsic, entre els quals destaquen la reconversió d'hotels, els fixos discontinus, la regulació del tot inclòs o la desestacionalitzacó.

Tanmateix, el Govern no es vol comprometre a anar més enllà de la redacció d'un document bàsic, a mode de recomanació, en el qual s'incloguin les qüestions que més preocupen els agents socials i sense que les patronals puguin acusar l'Administració autonòmica d'un intervencionisme excessiu en el sector.

Precisament, la crisi de les negociacions ha arribat quan els sindicats han reclamat un «pacte estratègic» per posar ordre en totes aquestes qüestions. «En molts de temes, no hi tenim cap classe de competència i seria inútil prendre cap decisió», manifestà la mateixa font del Govern.

La Mesa de Turisme s'havia orientat ja de bon començament al voltant de deu punts: l'oferta residencial, l'oferta hotelera, la diversificació del producte, la millora integral de les destinacions, les fórmules de comercialització, la desestacionalització, la promoció, el mercat laboral, la percepció social del turisme i la col·laboració de l'Estat. Cap d'ells no registra per ara cap tipus d'acord a curt termini.

Però el Govern no ha perdut les esperances. Si bé és cert que des de fa tres mesos ni les patronals Caeb i Pime, com tampoc els sindicats CCOO i UGT, «no han aportat cap proposta concreta, mentre faci falta mantindrem la nostra oferta d'anar tancant acords en aquells punts concrets en els quals es generi un consens més ampli».