Sense anar més enfora, a Espanya hi ha empreses que tenen empleats que es troben pràcticament tot lo dia a la carretera que han vist que si els fan fer un curset de conducció descendeix el nombre d'accidents dels empleats i, per tant, a la llarga els surt més rendible.
A Espanya es comença a sentir amb molta de força el nom de RACC Automóvil Club, que és una empresa que abasta moltes coses distintes; per exemple, assistència en carretera amb tallers propis, assessoria a l'hora de recórrer multes, l'organització de proves de Fórmula 1, de motociclisme, del mundial de ral·lis, etc.
Aquests cursets de conducció que organitza el RACC els fa per tot Espanya, encara que la base d'operacions és el circuit de Catalunya, on tenen unes instal·lacions d'allò més completes on es desenvolupen diverses proves que proposen els responsables de l'Escola de Conducció Segura (que així s'anomena el curset en si). El director tècnic del curset és Salvador Cañellas, una persona molt coneguda en el món del motor, ja que s'ha proclamat campió d'Espanya de ral·lis en diverses ocasions, campió de motociclisme, ha participat diverses vegades en el París-Dakar amb molt bons resultats, etc.
Els cursets també es poden traslladar a qualsevol zona d'Espanya gràcies a un flamant camió que serveix d'aula, i en el qual es traslladen també tots els ormejos necessaris perquè el curset pugui ser útil.
El primer grau del curset, que és el bàsic, se sol fer en dos dies, en el qual hi ha un màxim de 12 participants i s'hi fan classes teòriques i després pràctiques per tal de millorar l'ergonomia al volant i l'agilitat, aprendre a veure com és el comportament del vehicle tant en tracció davantera com posterior, frenada en situacions límit, contravolants, etc.
En primer lloc es fa una petita introducció teòrica i sense més preàmbuls et posen a dins un cotxe per tal de veure quin és el grau de conducció aproximat de cadascú, a part de demostrar que tots tenim mancances de qualque tipus i mals vicis no gaire recomanables en la conducció.
Després es fa una ziga-zaga amb uns cons, sempre al límit de les nostres possibilitats, però sense tocar en cap moment els objectes que esquives. La següent prova proposada és ensenyar a fer contravolants en una rotonda sense que el vehicle se'n vagi, la qual cosa es fa tant amb un vehicle de tracció davantera com posterior, el comportament dels quals són molt diferents.
Una altra prova és la de fer frenades d'emergència eficaces en banyat i en sec, tant amb ABS com sense. També et mostren com es comporta un vehicle amb neu, i com has d'actuar per tal d'evitar una situació perillosa. En primer lloc, però, et diuen que el més important en neu és dur uns pneumàtics adequats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.