Així mateix, l'estudi indica que «el reconeixement de la classificació en règim de tercer grau és restrictiva en extrem al Centre Penitenciari de Mallorca». La Comissió denuncia que s'ha rebutjat el tercer grau per a toxicòmans que en entrar a la presó ja tenien una feina i s'havien rehabilitat.
L'informe adverteix, de fet, que «la concessió de beneficis penitenciaris es veu fortament orientada no per criteris de reinserció, sinó per criteris de submissió» i que «els presoners més reivindicatius respecte de la seva pròpia dignitat i dels drets que legalment els assisteixen són objecte de nombroses represàlies indirectes». Entre aquestes represàlies, els autors de l'informe n'esmenten «la denegació de permisos, la pràctica indiscriminada d'escorcolls amb despullament integral i flexions després de les comunicacions; la privació de feina en tallers productius, la restricció de comunicacions telefòniques, el rigor accentuat en la imposició de sancions, etcètera».
L'anàlisi presentada també denuncia que «és particularment greu la situació dels locutoris reservats a advocats. No es tracta tan sols del seu nombre -a la presó vella n'hi teníem sis per a devers set-cents interns en el moment de major ocupació; a la presó nova n'hi tenim tres per a més de mil dos-cents interns-, sinó que s'han construït d'una manera indigna, que no permet gens ni mica de privacitat».
De fet, els advocats asseguren que «des de cada locutori es poden escoltar i entrendre perfectament les converses de devora, amb la qual cosa es vulnera amb claredat el secret de les nostres comunicacions, i existeixen sospites que també les poden escoltar els funcionaris que vigilen des de la cabina de control».
De la mateixa manera, la Comissió de Drets Humans adverteix que «és penosa la situació dels qui tenen malalties o trastorns mentals», ja que no se'ls atén en una única dependència sanitària i poden acabar en règim d'aïllament.
D'altra banda, l'informe assegura que els interns no solen rebre una observació i una avaluació adequades per part de l'equip tècnic -format per un psicòleg, un educador, un treballador social, un jurista i un metge. En aquest sentit, recorden que un intern, després de l'entrevista amb una terapeuta, afirmà que «tan sols m'ha visitat la psicòloga del centre, que haurà d'emetre un dictamen just amb les tres preguntes que m'ha formulat: nom i llinatges, temps de condemna i temps transcorregut».
Ara bé, un dels aspectes més greus subratllats per l'estudi és que «encara s'infligeixen maltractaments físics als presoners», que consisteixen en «cops pegats amb guants i en ocasions amb qualque objecte contundent». A més, el document destaca «l'alt consum de drogues» i afegeix que una situació tan greu com aquesta «només pareix possible amb la connivència -almanco respecte de la introducció d'aquestes substàncies al penal- d'alguns funcionaris». Els missers han detectat que el «consum es produeix per vies del més inversemblants, com ara arribant a punxar-se amb un bolígraf».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.