Balears és la zona que té més joves amb contractes inferiors a un any

També és la que disposa de més ocupats menors de 35 anys

TW
0

Les Balears són la Comunitat Autònoma que té un major percentatge de joves amb contractes inferiors a un any, segons es desprèn de l'Observatori jove de l'habitatge per al segon trimestre de l'any. L'informe del Consell de la Joventut estatal també demostra que les Illes són el territori de l'Estat amb més percentatge de menors de 35 anys ocupats i, per tant, la zona amb més desocupats i menys estudiants d'aquesta franja d'edat. Segons l'estudi, el 72'9% dels joves de l'Arxipèlag té feina, l'índex més alt de l'Estat, gairebé nou punts per sobre de la mitjana. Això implica també el percentatge més baix de joves inactius (un 17'8%, mentre que la mitjana estatal frega el 25%) i d'estudiants menors de 35 anys (un 10'7%, enfront d'una mitjana general pròxima al 17%). Quant a l'atur, l'Arxipèlag es troba a la zona baixa del rànquing, amb un 11'3% de menors de 35 anys en aquesta situació, tres punts per sota de l'índex estatal.

Si bé les Balears són el territori amb més percentatge de jovent ocupat, també són el que té més gent d'aquesta franja d'edat amb contractes temporals inferiors a un any. Aquesta és la conseqüència principal d'una inserció laboral molt lligada als cicles d'activitat turística. Dels menors de 35 anys de les Illes, un 19% té feines de durada curta, mentre que la mitjana estatal és d'un 8'2%.

De manera paralel·la, les Balears també són una de les CA amb més joves que gaudeixen d'un contracte indefinit (un 38'6%), només per darrere de Catalunya, la Rioja i Madrid. Aquesta estabilitat, d'acord amb l'estudi del Consell de la Joventut, incideix de manera positiva en les possibilitats d'emancipació.

Segons aquest Observatori, el nivell màxim d'emancipació dels joves de l'Estat correspon al de les Illes, ja que el 47'5% hi està. A més, durant el segon trimestre de l'any s'ha produït el tercer major creixement en el nombre de joves independitzats (un 3'2%), només superat per zones com Castella i Lleó i Astúries.

Aquesta major emancipació no és resultat d'una accessibilitat més favorable a l'habitatge lliure. El preu mitjà dels pisos a les Illes (196.085 euros) és un 21'4% superior al de la mitjana estatal i l'esforç que suposaria afrontar-lo és dels més difícils d'assolir. Per tant, el factor més determinant en la independització dels joves illencs -conclou l'anàlisi- és el mercat laboral.