Balletbò: «La reforma constitucional enllaça amb allò que el 23-F avortà»

La socialista catalana presenta a Ciutat «Una mujer en la transición»

TW
0

J. TORRES. Palma.
«Amb el procés obert de reforma de la Constitució i dels estatuts enllaçam amb la inèrcia que portava la Transició i que l'intent de cop d'Estat del 23-F va avortar». Així ho assegurà ahir a Palma Anna Balletbò, la socialista catalana que encara tothom recorda com «la prenyada del 23-F», aquella diputada a qui els colpistes deixaren sortir del Congrés pel seu embaràs.

La professora de l'Autònoma de Barcelona i presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, presentà Una Mujer en la transición, el llibre «d'una política que no pretén res més que explicar un capítol de la història a la seva manera». Un relat que vol desmitificar aquest període de la història explicant-ne el rerefons, la contribució «d'aquella gent que va fer possible que això fos possible», com ara les dones, els socialistes catalans... Però sense oblidar les lluites dins del règim, la condescendència amb els ultres, o el paper dels franquistes en l'atemptat contra Carrero Blanco.

Balletbò recordà ahir que el cop d'Estat -en realitat creu que eren més d'un- pretenia en part «tancar el meló autonòmic». I, encara que el cop fracassà, les seves conseqüències quedaren i pesaren sobre el procés autonòmic. «El PSOE guanyà les eleccions, però fa una política moderada en el tema autonòmic». El PP «decideix que això no s'obre». I ara, s'enllaçaria amb el procés de la transició.

Davant d'una trentena de persones, la socialista advertí que «la història de la Transició espanyola es basà en moltes renúncies, de tothom, però especialment dels perdedors». Balletbò assenyalà que la Transició fou pactada entre Franco i Kissinger, per l'interès dels EUA d'impedir qualsevol Govern comunista a Europa. «La Transició no fou modèlica. Fórem modelics aquells qui la sofrírem», indicà la política ara convertida en escriptora.