La UIB diu que un 25% d'adolescents mallorquins fa dieta i no menja peix

L'enquesta es va fer a gairebé 2.000 al·lots d'entre 11 i 18 anys

TW
0

Un 25 per cent dels adolescents mai no menja peix, un 20 per cent evita prendre verdures i l'11 per cent no beu llet, segons es desprèn d'una enquesta sobre motivacions i costums alimentaris realitzada a gairebé 2.000 mallorquins d'entre 11 i 18 anys. La consulta forma part d'una investigació que duen a terme conjuntament les universitats de les Balears, Girona i París X-Nanterre i que també posa de manifest que un de cada quatre adolescents, un 25 per cent, fa o ha intentat fer dieta amb el propòsit majoritari (73 per cent) d'aprimar-se.

L'estudi, l'objectiu últim del qual és fer més efectives les campanyes per corregir hàbits alimentaris nocius, mostra respecte a les dietes que el 14,4 per cent assegura practicar-les de forma continuada. Més adolescents homes (70 per cent) que dones (56 per cent) diuen sentir plaer en menjar i hi ha una diferència similar entre sexes (67 davant 52 per cent) quant a la intensitat de la sensació de gana.

En ordre decreixent, els aliments consumits amb major freqüència en aquesta franja d'edat són pa, iogurt, pasta, fruita, sucs, llet, sopa, patates, formatge i ous; per contra, els menys habituals són cervesa, vi, vísceres, anxoves, coliflor, salmó fumat i espinacs, entre altres. Quant a l'abstinència total d'alguns productes, a més del 25 per cent que mai menja peix hi ha un altre 40 per cent que ho fa menys d'una vegada per setmana, mentre que al 20 per cent que evita les verdures s'ha de sumar un 30% que les pren molt poc.

Una enquesta paral·lela realitzada als pares dels adolescents consultats revela que aquests entenen que els seus fills no mengen els vegetals i el peix desitjables, però el director de l'estudi, el psicòleg de la universitat balear Jordi Pich, indica que les estratègies dels progenitors per canviar aquests hàbits no resulten efectives. Entre les diferents preferències per sexes, destaca el major gust per la carn dels al·lots, que en menor mesura també superen les al·lotes en gust pel peix.

En l'enquesta es va preguntar als adolescents per aquells aliments que els produeixen repugnància, els més esmentats dels quals van ser el peix (10,8 per cent), les llenties (10,2 per cent), el puré (7,4 per cent), la col, els cigrons i el fetge (6,5 per cent en els tres casos). El 42 per cent dels consultats no va saber explicar el motiu d'aquest rebuig taxatiu. Malgrat el fet que algunes de les dades anteriors podrien induir a pensar que l'alimentació dels adolescents és dolenta, la relació entre el consum de productes de més valor nutricional i els de menys dóna resultats «moderadament positius», indiquen els científics. L'«índex nutricional» és bastant o molt positiu en el 77 per cent dels casos, millor entre les dones que entre els homes.