«El problema turístic és un problema de totxos». Amb aquesta sentència, el coordinador de les Jornades d'Ordenació del Territori que organitza el Col·legi d'Arquitectes, Antoni Ramis, justificà ahir que l'edició d'enguany proposi una reflexió sobre el futur del model turístic de les Illes, des de l'urbanisme. El degà del Col·legi d'Arquitectes, Luis Corral, recordà que precisament la relació entre turisme i territori ha situat les illes «a punt de morir d'èxit».
Corral i Ramis, qui l'havia precedit en el càrrec de degà, presentaren ahir aquesta trobada multidisciplinar, la tercera edició del certamen anual sobre ordenació del territori, que es durà a terme entre els dies 15 i 16 a Palma. Les jornades, que seran inaugurades pel secretari general de Turisme, Raimón Martínez Fraile, comptaran amb la participació d'arquitectes, urbanistes, economistes i també hotelers.
El màxim responsable del Col·legi d'Arquitectes va destacar l'oportunitat de les jornades en una conjuntura internacional caracteritzada per un descens de l'activitat turística, que obliga territoris com les Balears a adaptar la seva oferta i, per tant, a efectuar canvis urbanístics en zones obsoletes. Corral recordà que el procés legislatiu a les Illes es troba en un procés bastant primari, sense plans territorials en vigor -que hauran de superar els plans d'ordenació turística vigents- i sense que s'hagi aprovat una llei del sòl. En definitiva, sense que s'hagi decidit què fer amb l'«enfrontament entre el sector turístic i el sector immobiliari».
El representant dels arquitectes, que no s'oposà a la reconversió puntual de determinades places hoteleres en residencials, va apuntar que els atractius que han fet de Mallorca una «marca» turística reconeixible a tot el món estan amenaçats pel creixement urbanístic; i animà a deixar de xerrar de sostenibilitat per «començar a actuar».
El coordinador de les jornades, Antonio Ramis, advertí que no n'hi ha prou amb oferir «sol i platja» en un escenari de forta competència entre ciutats per atreure turisme. En aquest sentit, va apostar per diversificar la «marca Mallorca», aprofitant actius com el centre històric de Palma, els espais protegits de l'illa o, fins i tot, el futur palau de congressos.
«El benefici del totxo no és la solució per fer front a la crisi turística», apuntà Ramis, qui també va fer una crida a abordar la incidència que ha tingut el creixement del turisme residencial que, si bé ha incentivat el desenvolupament urbanístic i ha fet creixer l'economia, també ha afectat negativament el sector hoteler.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.