L'esquerra i l'OCB insten Madrid a no dividir la llengua catalana

PSIB i Govern defensen la unitat però no entren en la polèmica

TW
0

J.T./R.G.Palma.
La decisió del Govern espanyol d'entregar davant la Unió Europea dues còpies idèntiques de la Constitució Europea -la primera amb el nom de català i la segona amb el de valencià- va provocar ahir les crítiques de partits polítics i entitats culturals. El PSM i Esquerra Unida-Els Verds demanaren al Govern central que rectifiqui i no divideixi la llengua; el Govern i el PSIB es limitaren a defensar la unitat lingüística però evitaren posicionar-se en la polèmica.

El diputat del PSM, Pere Sampol, considerà «incomprensible, anticientífica i perniciosa» l'actitud del Govern sobre aquesta qüestió; i afirmà que l'objectiu que persegueix és «dividir la llengua catalana». El nacionalista va retreure al PSOE l'ús d'un «doble discurs», que posa en evidència les seves «contradiccions». També considerà que el Govern hauria de tenir en compte que tota la comunitat científica està d'acord a no qüestionar la unitat de la llengua. «Aquesta discrepància es produeix per una qüestió política, no lingüística», apuntà Sampol, qui instà el Govern central a cenyir-se a «raons científiques i no partidistes».

Pel portaveu d'Esquerra Unida-Els Verds, Miquel Rosselló, diferenciar el valencià del català respon a un «analfabetisme cultural» i considerà que el Govern s'hauria de replantejar realitzar accions d'aquest tipus perquè, segons va dir, entrar en una disputa així és perdre el temps.

L'Obra Cultural Balear (OCB) va exigir al Govern central i al de la Comunitat Valenciana que rectifiquin de manera «immediata» la «mentida» entregada a la Unió Europea i l'«ofensa» que suposa per a tots els catalanoparlants que s'hagi enviat a Brussel·les la traducció de la Constitució Europea en valencià. L'entitat va donar suport a la decisió de la Generalitat de Catalunya de recórrer a les institucions judicials competents per defensar la «inequívoca» unitat del català a la UE. Si el PSM i EU-EV foren contundents en els seus posicionaments, el secretari general del PSIB, Francesc Antich, va lamentar la polèmica suscitada i va demanar «un esforç a totes les administracions per no fer de la llengua una eina de confrontació política» i va defensar «la unitat de la llengua catalana».

Antich recordà que «la unitat de la llengua catalana és un fet inqüestionable» i «s'ha de fer tot el que sigui per superar les possibles diferències». El líder del PSIB es mostrà convençut que «el clima de diàleg entre el Govern central i les comunitats autònomes permetrà superar la polèmica. El portaveu del Govern, Joan Flaquer, va expressar ahir el «màxim respecte» al reconeixement estatutari del valencià com a llengua però recordà que l'Executiu balear no discuteix la unitat de la llengua catalana i, en qualsevol cas, la seva obligació és potenciar les modalitats de les Illes. Flaquer també va reconèixer que «possiblement» és absurd presentar dues còpies idèntiques del mateix text. Finalment, el director insular de Política Lingüística, Miquel Julià, assegurà que «el nom de la llengua no hauria de servir per qüestionar-ne la unitat».