Balears pateix des de fa 30 anys un dèficit d'inversions de Madrid

Professors de la UIB afirmen que és una causa de l'estancament

TW
0

Les Balears acumulen des de fa 30 anys un dèficit de la inversió productiva que realitza l'Estat. De fet, aquesta mancança inversora pot ser una de les principals causes de l'actual estancament de l'economia balear. Aquesta és la conclusió dels economistes i professors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Joan Mir Obrador i Antoni Sastre Albertí. Mir i Sastre han desvelat aquest fet a la XXX Reunió d'Estudis Regionals, que acaba de concloure a Barcelona.

Ambdós economistes asseguren que han pogut comprovar que «a partir del 1964, any de l'inici de l'estudi i en el qual la proporció d'inversió productiva era correcta, s'ha deteriorat progressivament la situació i és a partir dels anys setanta (d'ençà del 1975) inferior al percentatge de població».

A més, ambdós professors constaten que «el saldo fiscal contrari a les Balears en la seva relació amb l'administració central és clarament desproporcionat». De fet, adverteixen que «les dades confirmen la molt greu situació de les Balears causada per la insuficient inversió produïda». Concretament, Mir i Sastre asseguren que en percentatge del PIB regional, «el saldo fiscal contrari a les Illes Balears seria aproximadament dos punts més baix si es corregís aquesta insuficiència».

Els experts no dubten a l'hora d'afirmar categòricament que «l'administració central és la causant de la insuficient dotació de capital productiu (carreteres, ferrocarrils, obres hidràuliques, ports i aeroports)».

A més, els professors de la UIB adverteixen que «la mancança de la inversió productiva de l'administració central de l'Estat a Balears no pot ser compensada per una suficient inversió autonòmica en disposar d'insuficients dotacions per als serveis traspassats (carreteres i ferrocarrils, per exemple)». A més, subratllen que «alhora, les anomenades infraestructures socials (sanitat i educació) també exigeixen inversions superiors a les disponibilitat autonòmiques (i no permeten, per tant, desviar nous recursos cap a la inversió productiva)».

Pel que fa a la situació de la sanitat i l'educació es fan ressò que «el motiu d'aquesta insuficiència inversora no ve causada per dotacions inferiors a la mitjana estatal, sinó per l'obligació d'atendre la polació resident (tant visitants com immigrants) o pels retards a l'hora de traduir en increments de finançament els increments de població».

Les conseqüències del dèficit d'inversió productiva poden ser greus. De fet, Mir i Sastre asseguren que «l'estancament actual de l'economia de les Balears, amb creixements inferiors als que es produeixen a l'Estat i a la Unió Europea tindria, així, causes estructurals més profundes que les conjunturals».

La teoria que sustenta aquesta afirmació és la que defensa que la taxa de creixement econòmic «està inversament relacionada amb el coeficient entre els estocs de capital públic i privat». És a dir, que segons Mir i Sastre «a les regions, com a Balears, on la relació entre capital públic i capital privat és baixa, l'Estat hi hauria d'invertir més per aconseguir un major creixement econòmic».