El Govern aprova un pla de transports que vol invertir 1.468 milions fins 2012

Cabrer admet que no el pot aplicar sense doblers estatals i reclama suport financer

TW
0

El Govern va aprovar ahir, de manera inicial, el primer pla de transports de les Illes Balears, que preveu, entre els anys 2005 i 2012, una inversió de 1.468 milions d'euros -inassumibles per l'Executiu si no rep finançament estatal- per millorar el servei col·lectiu per carretera, ferrocarril i interinsular marítim i terrestre, com també la connexió entre ells.

L'objectiu d'aquesta «ambiciosa» planificació és aconseguir que el 25% dels viatges terrestres es facin en vehicles col·lectius -ara només representen el 12%-, convertir el transport marítim en una alternativa a l'aeri en la comunicació entre illes i consolidar un sistema integrat de transports públics.

La consellera d'Obres Públiques i Transports, Mabel Cabrer, va admetre ahir que el Govern tot sol no podrà finançar aquest pla i, a més de demanar ajut als consells i als ajuntaments afectats, va reclamar el suport financer de l'Estat. Només les inversions en el pla ferroviari superen els 1.385 milions d'euros, «xifra difícilment assumible pels pressuposts de la CAIB», segons el document.

Per això, el mateix pla reclama el «suport financer del Govern de l'Estat» a través del desenvolupament de l'article 10 del Règim Especial Balear i adverteix que el ritme d'execució de les actuacions ferroviàries dependrà, «inevitablement», de les aportacions econòmiques del Govern central. Per fer possibles aquestes actuacions, que només afectaran Mallorca, la consellera va proposar la signatura amb Madrid d'un conveni similar al de carreteres.

En l'àmbit ferroviari, el pla inclou la construcció de la nova estació de Palma i el soterrament de les vies; els nous corredors Manacor-Cala Rajada, sa Pobla-Alcúdia, Palma-UIB, Palma-Santanyí i Manacor-Santanyí; la duplicació de les vies i la seva electrificació en diversos trams; la supressió quasi total de passos a nivell; a més de l'adquisició de 30 noves unitats i la construcció d'uns nous tallers. També incorpora cinc actuacions tramviàries: Santa Ponça-Palma-l'Arenal, anell Avingudes, Alcúdia-Port d'Alcúdia, Port d'Alcúdia-Can Picafort i Alcúdia-Pollença.

Al marge de les actuacions ferroviàries, es preveu una inversió de 82 milions d'euros per desenvolupar el Pla de transport regular de viatgers per carretera i el Pla d'intermodalitat. El primer, valorat en 58'7 milions d'euros, inclou la reordenació dels serveis de transport públic per carretera -amb la implantació de nous serveis regulars-, la modernització del material mòbil -per reduir l'edat mitjana de la flota dels 10 anys actuals a set-, la millora de la velocitat comercial i de la informació que reben els usuaris.

El Pla d'intermodalitat, en canvi, preveu una inversió total de 23'5 milions d'euros en la construcció de noves instal·lacions que facilitin la connexió entre serveis. Així mateix promou l'ús de la bicicleta combinat amb un transport col·lectiu, però la principal aposta és la implantació d'un sistema tarifari integrat que permeti la connexió de diversos mitjans de transport amb un únic bitllet.

Pel que fa al transport marítim interinsular, s'aposta per potenciar els vaixells ràpids i per demanar al Govern central que declari com a servei públic aquestes rutes i les que connecten amb la Península; també demana que s'augmenti el descompte dels residents fins al 50% del bitllet. Per al transport aeri, es proposa a més que el servei públic afecti els vols amb la Península.