Munar espera que 5.000 membres de cases regionals aprenguin català

Signa un conveni per impartir cursos als 12 centres de Mallorca

TW
0

El Consell de Mallorca espera que unes 5.000 persones castellanoparlants aprenguin català a través dels cursos que la institució iniciarà enguany als 12 centres i cases regionals de l'illa. Així ho va avançar ahir la presidenta, Maria Antònia Munar, després de firmar el conveni de col·laboració que farà possible els cursos amb la presidenta de la Federació que agrupa aquest col·lectiu, Encarna Pastor.

Munar va defensar ahir la necessitat de prendre mesures per fomentar l'ús del català en una situació de «creixement molt desmesurat» de la població que, segons va dir, ha augmentat en 200.000 persones en només quatre anys. La presidenta va lamentar que fins ara les institucions no hagin aconseguit que totes les persones que arriben a Mallorca aprenguin la llengua pròpia i va considerar la signatura del conveni una oportunitat per canviar aquesta tendència.

La responsable insular va qualificar de «clau» el paper de les cases i centres regionals en el procés de normalització i va encoratjar als seus associats i propers a apuntar-se als cursos de català. Els cursos seran oferts, a partir d'octubre, als afiliats d'aquests centres i cases regionals i als seus familiars. Tot i que el conveni signat ahir es per un any, el director insular de Política Lingüística, Miquel Melià, va deixar clar que és prorrogable. El cost d'aquest conveni dependrà dels alumnes que s'interessin per la convocatòria.

Igual que la presidenta, el responsable de Política Lingüística va agrair el «pas endavant» d'aquests «castellanoparlants integrats» per aprendre la llengua de la terra que els ha acollit, «sense oblidar les seves arrels». Melià recordà que aquesta iniciativa s'emmarca en la política del Consell d'impulsar l'ús social de la llengua catalana «en positiu».

Per la seva banda, la presidenta de la Federació de Centres i Cases Regionals, Encarna Pastor, considerà que la firma del conveni suposa un «dia històric» perquè permet als castellanoparlants que se senten «profundament mallorquins» poder-ho «demostrar». Pastor va adaptar el lema de la campanya institucional del Consell per assegurar que «tenim dues llengües per estimar: la castellana i la catalana» i es mostrà convençuda que la proposta tendrà una «extraordinària» acollida. Per publicitar els cursos, el Consell ha editat fulletons en català i castellà.