TW
0

C. ROIG.Palma.
L'increment de les temperatures, la redistribució de les precipitacions, la desaparició d'espècies animals i vegetals i, en definitiva, els efectes del canvi climàtic cobren actualitat cada estiu quan veim, dia rere dia, els efectes dels humans sobre la meteorologia. Per tractar de les repercussions que poden tenir sobre els hàbits de vida aquestes variacions, n'hem parlat amb el professor de meteorologia del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears i actual director general d'Universitat, Climent Ramis.

-És cert que hi ha estudis que parlen d'un increment de temperatures d'entre tres graus, en el cas dels més optimistes, i sis en el cas dels més pessimistes al llarg dels pròxims cent anys, però en tot cas sí que queda clar que la temperatura de la Terra augmentarà. Per determinar aquest increment, s'han de fer estudis per veure els escenaris climàtics a partir dels nivells de vida que són la base de l'emanació de gasos d'efecte hivernacle, causants de l'escalfament. -Bé, és cert que a Kyoto es va arribar a un conveni entre totes les nacions que es comprometeren a disminuir les emisions als nivells de l'any 1990. Per exemple a Europa es va fer en conjunt i es va acordar que havia de disminuir, segons record, fins al 15 per cent. A Espanya, com que va argumentar progrés tecnològic, se li va permetre un augment de les emissions. Però la cosa certa és que s'han superat de molt les quotes autoritzades.
-Els darrers informes de la Unió Europea adverteixen que l'increment de les temperatures pot arribar als sis graus durant aquest segle. Quina opinió en teniu?
-Des de fa anys s'adverteix dels perills de l'emissió indiscriminada de diòxid de carboni i, tot i així, Espanya es manté lluny dels criteris establerts al Protocol de Kyoto.

-Quins són els efectes d'aquest escalfament?
-El que succeirà és que les estacions seran menys fredes i es produirà una redistribució de les precipitacions. Però el canvi climàtic no és la fi del món. Les persones tenen més facilitat per adaptar-se a les noves situacions, però sí que hi haurà tanmateix un canvi en la biosfera, en la localització de plantes o per la desaparició d'espècies animals o vegetals. Això sí que és important. Hem de tenir en compte que el canvi no és sobtat, sinó que té lloc de manera progressiva. La problemàtica més important és que el canvi climàtic no és més que una conseqüència de l'activitat humana, perquè si es tractàs d'una evolució natural no en parlaríem i tot.

-Què podem fer per reduir les emissions de gasos?
-S'ha de fer un esforç des dels àmbits més globals fins als particulars, ja que si limitam el consum energètic entre tots les reduccions seran considerables.