La màgia dels Cossiers pren Sant Jaume

Els dansaires, la Dama i el Dimoni fan possible el retrobament dels veïns amb l'antiga tradició

TW
0

Sempre iguals i sempre diferents. Amb el mateix guió de fa 600 anys però amb més frescor que mai malgrat el sol i l'elevada temperatura, els Cossiers d'Algaida feren possible un cop més el màgic retrobament entre els veïns de la localitat i la tradició. Una tradició a la qual els algaidins no volen acostumar-se i per la qual se deixen emocionar i captivar any rere any. Saben, tal vegada, que estan en possessió d'un tresor que els identifica, representa i els uneix.

Mentre a l'interior de l'església de Sant Pere i Sant Pau se celebrava la missa de la festa del patró, Sant Jaume, a l'exterior del temple els més petits començaven a reclamar el Dimoni, la reencarnació del mal que d'una banda col·labora amb els dansaires fent-los possible l'espai per ballar però per altre costat té l'antic propòsit de desbaratar la cerimònia.

Un cop defora de l'església, els Cossiers realitzaren el seu repertori de balls al ritme de les músiques de xeremies, flabiol i tamborino. Entre dansa i dansa els Cossiers s'enfrontaren a la calor bevent aigua fresca mentre els més petits tenien el punt de mira posat en el picarol que porta el Dimoni a manera de coa.

Les tres parelles de Cossiers foren: Jordi Joan, Tomeu Salas, Joan Antoni Oliver, Xesc Barceló, Antoni Barceló i Pep Pou. La Dama estigué interpretada per Mireia Salas i el Dimoni per Miquel Ballester.

Les danses dels Cossiers estan basades en rondes, fileres, rodones i giratòries i amb aquesta base ballaren: Mestre Joan, Els Reis, Flor de Murta, Obriu-mos, sa Dança Nova, es Mercançó, ses Bombes i sa Titoieta. En aquest darrer ball, la Dama venç el Dimoni representant la victòria del Bé sobre el Mal.

La comitiva d'autoritats estigué encapçalada pel batle Jaume Jaume; el delegat del Govern, Ramon Socies; la consellera de Presidència i Esports, Rosa Puig; l'expresident Francesc Antich i regidors.