Josep Benedicto: «És molt probable un escenari de conflictivitat sociolaboral a les Illes Balears»

El secretari general de Comissions Obreres denuncia una crisi de model econòmic que pateixen els treballadors

TW
0

Josep Benedicto, secretari general de Comissions Obreres, es mostra molt preocupat pels símptomes d'exhauriment del model turístic. Tem que la meitat dels fixos discontinus no hagin treballat sis mesos, el mínim requerit per tenir dret al subsidi. En conseqüència, considera probable que la tardor i l'hivern siguin calents des d'un punt de vista sociolaboral. En paral·lel, es desenvoluparan les converses de la Mesa de Diàleg Social, encarregada de dissenyar els ajusts que requereix l'estructura turística de les Illes. Benedicto opina que el Govern de Jaume Matas no estava preparat per a aquest escenari i que s'hi ha hagut d'adaptar.

-El capitalisme viu en contradiccions permanents. Els empresaris de l'oci volen que els treballadors tenguin moltes vacacions i molt temps lliure. Però, en canvi, ho neguen als seus propis treballadors. Donen receptes a Alemanya i haurien d'anar més alerta perquè segons quines receptes ens afectaran negativament. Els treballadors alemanys, per exemple, han aconseguit uns drets i això ens beneficia. -Estam molt preocupats. L'estiu anirà bé, però l'estacionalitat s'ha intensificat. Hem fet un càlcul i prop del 50% dels fixos discontinus no hauran treballat sis mesos. L'impacte social és notarà per l'octubre o pel novembre. Un empresari hoteler ha dit que el pitjor no és que hi hagi una mala temporada, sinó procedir al canvi de model. Des del seu punt de vista, és cert. El treballador té problemes immediats: la hipoteca, la compra, etc. Aquest és el problema que pot tenir enguany. Això estava diagnosticat. Ho havíem avisat. S'acosta el final de temporada i sembla que, per desgràcia, teníem raó. Els empresaris es molesten quan parlam d'entre quaranta mil i seixanta mil places obsoletes, però ho diu Exceltur. -És un escenari molt probable, amb més contradiccions encara. Em preocupa que es confongui sector turístic amb sector hoteler. El Govern de Cañellas potencià el turisme residencial. El sector de l'oferta complementària el veia bé, perquè eren bons clients. Ara els hotelers ofereixen el tot inclòs i això té repercussions negatives sobre l'oferta complementària. Hi ha, doncs, una lluita d'interessos entre uns empressaris i altres. Això col·loca el Govern en una situació complicada. Ha d'entendre que o ens salvam tots o ens enfonsam tots. Hi ha milers de treballadors als hotels, però també n'hi ha milers a l'oferta complementària. -Sí. En el discurs d'investidura hi havia molt de neoliberalisme en economia i molt poc contingut social, a més de desenvolupisme. Un any després, això no ha servit per arreglar cap problema. La situació ha empitjorat. En principi, el Govern Matas no estava previst per a la interlocució social. No obstant això, l'economia no va bé i el 14-M va propiciar un canvi polític que el PP no esperava. És aquí quan es produeix la inflexió. Abans del 14-M, Matas tan sols havia tengut una entrevista de cortesia amb els sindicats. Després del 14-M, es produeix un «subidón» de les reunions. Aleshores, comprèn que s'ha de governar amb el conjunt de la societat, que s'ha d'interlocutar amb els agents socials.

-Què defineix el moment econòmic? Hi ha crisi? Crisi de model? Al subsector turístic? Se n'observen repercussions sobre les condicions de feina dels treballadors?
-M'interessaria aclarir algunes qüestions en relació a la primera trobada amb el president Jaume Matas. Per ventura nosaltres no sabérem transmetre bé el missatge. És evident que hi ha una crisi de model. La patim els treballadors. El creixement econòmic no delata una situació de crisi entesa com a recessió. Els hotelers són capaços de modular aquests moments pel model i per les modalitats contractuals. Se'n poden sortir bé. Obren els hotels segons l'ocupació i tornen els treballadors a l'oficina d'ocupació. Els treballadors, si no tenen sis mesos de feina, no tan sols no tenen dret a l'atur, sinó tampoc a la pensió contributiva. Pensam que hi ha una crisi, perquè el sector serveis té una posició dèbil. Depèn del funcionament d'altres països. Fa temps que ho assenyalam. Ens hem trobat en moments de creixement quan generar ingressos era senzill. Havíem advertit que la guerra als Balcans s'acabaria, que els països de l'Est s'integrarien i que no podríem competir amb ells en preu... Per això, donàrem suport a l'ecotaxa, perquè tenia uns objectius que servien per diversificar el producte. Per aquest motiu dèiem que no hi podia haver qualitat turística amb contractes precaris. Ara observam que la Conselleria, en el pla que ha presentat, assumeix ímplicitament que s'ha de canviar el model. Ja sé que al Govern i a les patronals no els agrada dir-ho, però és així. Si s'ha convocat la Mesa de Diàleg, és perquè passa qualque cosa. Hi ha acceptació tàcita de l'exhauriment del desenvolupisme.

-El turisme de masses es fonamenta sobre l'estat del benestar europeu. És curiós que la dreta no incorpori això a les seves reflexions.
-És preocupant la situació a curt termini? Com es presenten la tardor i l'hivern?
-Ens podem trobar, doncs, amb situacions superposades: la discussió sobre el model econòmic i una conflictivitat sociolaboral gran.
-El president Matas tan sols parlà d'empresaris en el discurs d'investidura. Ha canviat d'actitud?