Cardona alerta el gran comerç de les repercussions d'obrir diumenge

El conseller defensa les Pime i apel·la al «pacte» entre les patronals

TW
0

Davant la posició ferma de les grans superfícies de Balears, representades per la patronal estatal Anged, d'obrir aquest diumenge 20 de juny, el conseller d'Indústria i Comerç, Josep Juan Cardona, alertà ahir de les conseqüències «a qui no respecti el pacte entre les patronals». Amb el suport explícit del Govern, les federacions del petit comerç denuncien la ruptura del consens sobre l'acord d'obertura de diumenges i festius del 2004.

Si bé és cert, tal com reivindica Anged, que el desembre passat el Consell Assessor de Comerç acordà un calendari de 12 diumenges i festius per enguany, «tothom era conscient que d'aquest, tan sols 5 dies tenien un interès comercial. La resta era un farciment per donar compliment a la norma estatal», declarà Cardona, qui assegurà no tenir coneixement directe de la decisió presa per les grans superfícies. Tot i això, advertí que «qui no repecti els pactes entre cavallers que s'atengui a les conseqüències».

Mentrestant, l'Associació del Petit i Mitjà Comerç (Pimeco) demanà ahir al president Matas que intervengui «si realment s'estima la petita i mitjana empresa de les Balears». La patronal expressà a través d'un comunicat la seva sorpresa per la decisió d'Anged que «significa rompre el consens en el sector i representa una declaració formal de guerra que impossibilita qualsevol acord sobre els festius de 2005».

Per la seva banda, els grups d'oposició al Parlament coincidiren a criticar la mediació del conseller Cardona i, alhora, en assenyalar que «amb el Pacte, això no hagués passat». Valentí Valenciano, del PSIB-PSOE, assegurà que la postura de les grans superfícies és una «desautorització moral» del Govern que propicià el pacte patronal i culpà Cardona d'una situació «sense precendents» per la qual demanà solucions urgents.

El diputat nacionalista del PSM i exconseller de Comerç, Pere Sampol, apuntà que «la situació actual és conseqüència de la decisió del Govern de no voler aplicar la normativa autonòmica, tot i estar recorreguda, i que permet fixar un calendari diferent a l'Estatal». Sampol recordà que la liberalització comercial «obligà a tancar 9.000 comerços fa dos anys a Madrid».