Compromesos amb la llengua pròpia

El Consell agraeix la col·laboració dels coneguts en la campanya per potenciar l'ús del català

TW
0

No hi eren tots, però sí una representació dels principals personatges compromesos amb la llengua. Esportistes, actors, periodistes, intel·lectuals o dissenyadors van acudir ahir a la festa que organitzà el Consell de Mallorca per agrair-los que haguessin donat la cara per la seva llengua sense rebre res a canvi.

El dissenyador Xisco Caimari, un altre dels implicats, va deixar clar que la tasca de normalització «no s'ha d'aturar perquè la llengua forma part de la nostra cultura». Tot i néixer a Granada, l'humorista Agustín «El Casta» va arribar de molt petit a Mallorca i «xerr igual en mallorquí que en castellà».

«Tenim una llengua per sentir» és el nom de la campanya publicitària amb què personatges coneguts asseguren que han decidit implicar-se personalment en l'ús de la llengua pròpia. Ahir el futbolista Jovan Stankovic, el jugador de bàsquet Albert Alzamora, el nedador Xavi Torres, el dissenyador Xisco Caimari, el catedràtic Llorenç Valverde, l'humorista Agustín «El Casta», l'actriu Maruja Alfaro o el president de Sa Nostra Llorenç Huguet participaren en la festa d'agraïment del Consell. El jugador serbi del Reial Mallorca Jovan Stankovic no va tenir cap problema per acceptar la proposta de participar en la campanya «sense pensar-ho ni un moment» i, tot i admetre que no xerra mallorquí perquè «és difícil», «ho entenc tot, sobretot quan xerren d'esport».

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, va aprofitar l'acte per recordar els elements que han contribuït a fer país: l'Estatut, els símbols i la llengua, que «ha passat per entrebancs» però que «ara es troba en un bon moment, amb mitjans de comunicació en català i gent jove que la sap llegir i escriure».

«Però no basta», va dir Munar, «perquè no s'usa prou al carrer». La presidenta va defensar la necessitat de «prestigiar» la llengua, va recalcar que «ara xerrar mallorquí fa bo» i va treure importància al nom que es doni a la parla: «El més important és donar-la a conèixer, sentir la llengua».

La campanya, presentada fa només uns dies, pretén incrementar i prestigiar l'ús social de la llengua propia. Amb el lema «Tenim una llengua per sentir», personatges amb projecció social han cedit gratuïtament el seu rostre per demostrar el seu compromís amb la llengua.

Aquesta campanya té un cost de 700.000 euros i es mantindrà durant tres anys, oberta a modificacions i a la incorporació de més personatges implicats. Al mateix temps, el Consell farà estudis anuals per avaluar la seva incidència en l'augment de l'ús social de la llengua.