El PSIB-PSOE és el partit que té el percentatge més alt d'electorat fix

Rosselló i Antich són els candidats que menys vots aportaren el 2003

TW
0

El PSIB-PSOE és el partit polític amb un percentatge més elevat de votants fixos per damunt qualsevol altre criteri, segons l'Enquesta postelectoral eleccions autonòmiques 2003, del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). En canvi, com es mostra en el gràfic adjunt, el PSM i Esquerra Unida són les organitzacions que més identificació tenen amb les idees del seus votants. Pel seu costat, Unió Mallorquina és qui obté més vots a partir de la valoració que fan els electors de la cap de llista, Maria Antònia Munar.

Per contra, segons el CIS, la candidata d'EU-Els Verds no hauria aportat cap sufragi a la coalició. En aquest aspecte, Francesc Antich també queda per davall de Jaume Matas i de Pere Sampol.

La campanya electoral fou seguida amb interès o amb molt d'interès per 42,% dels enquestats pel CIS, encara que tan sols un 17% reconeix que serví per decidir el seu vot.

La campanya millor valorada fou la de Jaume Matas, amb un 38,9% de valoracions positives. A continuació vénen la de Francesc Antich, amb un 26,7%; la de Maria Antònia Munar, amb un 24,9%; la de Pere Sampol, amb un 15%; i, finalment, la de Margalida Rosselló, amb un 9,1%.

Curiosament, les valoracions realitzades sobre la campanya coincideixen amb l'ordenació dels resultats electorals assolits per cada un dels partits.

Quant a les raons adduïdes pels abstencionistes per explicar la seva actitud s'ordenen de la següent manera: desinterès per la política (46,7 per cent); fatiga i descontent de la política (15 per cent); decepció amb el partit votat en anteriors convocatòries (8,3%); no sentir-se representat per cap partit (6,7%); indiferència respecte del resultat (5%); intranscendència de les eleccions autonòmiques (5 per cent); poca fe en la capacitat per determinar el resultat electoral (3,3 per cent).

Diari de Balears avançà fa unes setamanes un altre estudi postelectoral que demostrava que ni la llengua habitual d'ús ni la procedència geogràfica incidien en el repartiment del vot entre les dues organitzacions majoritàries, PP i PSIB-PSOE, ja que els vots d'aquest sectors es repartien de manera homogènia.

No era el cas, és clar, dels partits nacionalistes, Unió Mallorquina i PSM.