TW
0

L'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) és un organisme propi de la Universitat de les Illes Balears (UIB) dirigit per Joan Jordi Muntaner. Aquest organisme va ser inclòs a la Llei general d'educació de 1970 i és el més antic de la institució universitària. L'ICE va néixer amb l'objectiu de donar formació contínua al professorat. Amb l'aprovació de la LOGSE, aquests instituts es buidaren de contingut i per aquest motiu les universitats crearen altres òrgans amb funcions similars però amb noms diferents.

-Tot va sorgir arran de la iniciativa del rector Llorenç Huguet, que va apostar per recuperar aquest organisme, que durant els darrers 15 anys havia desaparegut de les universitats. Només hi havia l'opció de tancar definitivament, canviar-li el nóm però mantenint-ne les funcions o recuperar l'antiga figura de l'ICE. De fet, el rector Avel·lí Blasco i el seu equip varen fer una clara aposta per l'ICE i li donaren noves funcions. -Ens movem entorn d'un doble objectiu, treballar dins la comunitat universitària i per a la comunitat universitària, però també per i amb la comunitat educativa no universitària. La idea principal que tenim és que això ha de ser un punt de trobada entre el món educatiu no universitari i l'universitari. Aquests dos àmbits sempre han anat per camins oposats. Això pensam que és negatiu i per això s'han creat serveis com el Programa d'Orientació i Transició Universitària, en el qual nosaltres col·laboram. -Sí, a més, pel que fa a les relacions amb la Conselleria, hi volem establir un vincle de cooperació. Especialment creim que podem col·laborar en la recerca, ser una veu tècnica. Aquest aspecte de recerca pot ser molt important per analitzar fenòmens concrets que es viuen dins el món de l'educació, de mostrar les situacions per tenir un punt de debat. -Sí, haurem de preparar el professorat de cara a aquesta convergència europea. Aquesta tasca la durem a terme conjuntament amb el Vicerectorat d'Ordenació Acadèmica, perquè aquest és un repte de la mateixa universitat. Aquests nous plans han d'estar en marxa el 2010 i això pot significar un canvi radical dins la docència universitària o pot ser un pur maquillatge. És la gran oportunitat per adaptar al segle XXI la formació i la docència universitària. No podem caure en les errades en què es va caure amb la LOGSE; això necessita la formació del professorat, un canvi d'actitud dels docents. És un procés complex i llarg. És la que ha d'oferir aquesta formació al seu professorat. -Hem organitzat jornades de trobada de distintes matèries d'ensenyament curricular; hi ha tot el pla de formació permanent de professorat universitari; estam en negociacions amb la Conselleria per tot el pla de formació dels docents no universitaris i volem continuar treballant en nous projectes.
-Després d'aquesta etapa en la qual els ICE no han tingut una tasca assignada, com es produeix aquesta recuperació?
-I quines són aquestes funcions específiques que es desenvolupen des d'aquest servei?

-Quin creis que ha de ser el paper de l'ICE?
-Nosaltres volem que la Universitat sigui un element rellevant dins el món educatiu. Jo crec que en aquest àmbit hi tenim molt a fer, tenim un paper fonamental, bàsicament en quatre aspectes: volem oferir formació, informació, recerca i debat educatiu.

-Què voleu dir per debat educatiu?
-Creim que la societat balear desaprofita tot un cabal humà i de coneixement que té dins la Universitat. Nosaltres volem apropar això perquè volem participar i assessorar per millorar el sistema educatiu de les Illes Balears, i quan xerr de sistema educatiu vull dir de 0 a 90 anys.

-Aquest objectiu d'assessorar implica col·laboració amb la Conselleria d'Educació?
-La convergència europea respecte de nous plans educatius poden ser un repte important per a l'ICE, no és cert?
UIB-Quines són les activitats que ja heu desenvolupat o teniu programades a l'ICE?