TW
0

El departament de Medi Ambient i Natura del Consell de Mallorca i la propietat de sa Barrala Vella de Campos, han duit a terme la restauració d'un dels molins de vent de la finca dins un pla que ha llançat el Consell de Mallorca per a la recuperació de la tipologia dels molins i a la vegada promoure un desenvolupament sostenible.

A aquest pla de restauració de molins que du a terme el personal de restauració de molins del departament de Medi Ambient del Consell, poden adherir-se tots el propietaris de molins públics o privats. Els propietaris paguen el material i el transport, mentre l'administració es fa càrrec de la mateixa mà d'obra. En el cas del molí de sa Barrala, la restauració del qual va concloure ahir, la institució insular ha pagat un total de 10.670 euros mentre que la propietat, 4.524.

A la finalització del muntatge del molí va assistir-hi el conseller de Medi Ambient del Consell, Miquel Àngel Borràs; la propietària de l'immoble, Polita Burguera i el batle de Campos, Andreu Prohens. El Consell realitzarà un pla integral perquè, a més de molins, es puguin restaurar i recuperar tafones, sínies i d'altres elements.

El molí que s'ha recuperat és un dels tres molins de vent d'extracció d'aigua que es localitzen dins la finca de sa Barrala Vella. Segurament per les seves dimensions podria ser el més antic. El molí, tipològicament, és de planta quadrada, lleugerament atalussat i com a coronament, presenta una cornisa. També conserva el safareig localitzat pròxim a les cases. El taller de restauració de molins del Consell de Mallorca, ha reconstruït tota la maquinària utilitzant les tècniques i els materials tradicionals, com són la fusta i el ferro.

A Mallorca actualment encara es conserven un total de 2.500 molins de vent utilitzats per extreure aigua del subsòl, 629 dels quals es concentren al municipi de Campos. Aquesta xifra que representa el 25,16% del total de molins conservats, situa el municipi en la segona posició.