TW
0

Almenys un terç dels estudiants de secundària i de batxillerat, segons va reconèixer la Conselleria d'Educació, varen secundar ahir la vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants en contra de la política educativa del Govern central i de les mesures lingüístiques anunciades per l'Executiu autonòmic.

A més del relatiu èxit de la vaga, que segons la representant del sindicat a Balears, Isabel Busquets, «en alguns instituts ha estat secundada per més del 50 per cent dels alumnes», el Sindicat d'Estudiants va aconseguir ahir treure al carrers prop de 400 joves (un miler segons l'organització).

La manifestació va desbordar civisme i humor satíric fins el punt que va parèixer exagerada la presència policíaca, amb més de 20 agents nacionals i prop d'una desena més de locals vigilant-los en les zones més conflictives, com la Delegació del Govern.

La mobilització va començar a les 12.00 hores a la plaça del Tub. Una vegada concentrats, els joves varen iniciar el recorregut previst, baixant per Via Roma, La Rambla, el carrer de la Unió, la plaça del Rei Joan Carles I, el passeig del Born i acabant a plaça de la Constitució.

La manifestació va transcórrer a tota velocitat i en poc més de mitja hora els estudiants ja havien arribat al final, a la Delegació del Govern. Al principi de la manifestació, la secretària general de l'STEI-i, Neus Santaner, va fer acte de presència per mostrar el suport d'aquest sindicat a la mobilització.

A més de la rapidesa de la manifestació, els estudiants varen mostrar en tot moment la seva capacitat d'imaginació i el seu esperit crític i incansable cantant lemes en castellà i català, com per exemple «Ministra porca, fas pesta a sotana)» o altres més locals com «Matas pardal, urbanitza el teu corral» i més genèric com «Obrers i estudiants, junts i endavant» o «això ens passa, amb un govern fatxa». Aquestes idees anaven reforçades per una pancarta que deia «Ni Lou, ni Loce, fora el govern del PP» i que defensaven «una educació pública, laica i de qualitat».

En acabar la manifestació, Busquets va explicar els motius de la protesta als seus companys i els va assegurar que «passi el que passi el 14 de març, ens trobaran aquí». La representant del sindicat va assegurar que a pesar que molts dels joves encara no tenen dret a votar, «sabem el que volem i el que no volem».

Finalment, sobre les mesures lingüístiques, la líder sindicalista va assegurar que la mobilització d'ahir era a nivell estatal però «en cada comunitat autònoma hem afegit a les nostres reivindicacions allò que créiem oportú i aquí ens preocupa el tema de la llengua. Nosaltres volem una societat bilingüe però per això s'ha de donar oportunitats per aprendre la llengua i rebutjam les mesures presentades pel Govern». En acabar la manifestació, els estudiants se solidaritzaren amb els treballadors de l'Hotel Galatzó.