Imatge de la constitució de l'Assemblea per la Llengua el passat 6 de febrer.

TW
0

El sindicat majoritari de l'ensenyament a les Balears, l'STEI, decidí ahir convocar «una jornada cívica, lúdica i reivindicativa en defensa de la llengua i de l'ensenyament». Així ho explicà el seu secretari d'organització, Gabriel Caldentey, després d'una reunió del consell plenari d'aquesta organització.

La jornada, que serà proposada divendres a l'Assemblea per la Llengua, pretén esdevenir una «diada cívica» en la qual participin les diferents associacions veïnals i entitats de defensa de l'idioma. Caldentey va manifestar que l'objectiu d'aquesta jornada, que «no té per què celebrar-se abans de les eleccions», és evitar el desplegament de les mesures lingüístiques anunciades de manera reiterada pel Govern del PP des del passat mes de gener.

En aquest sentit, l'STEI també acordà ahir adreçar un escrit al conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, per reiterar el seu rebuig a la política lingüística del Govern. En el mateix document es demanarà que s'aturin les propostes en matèria lingüística perquè «dificultarien l'ensenyament en català, podrien estimular la confrontació social, la segregació de l'alumnat, entorpint la plena integració de tota la població escolar».

A la carta que tenen previst fer arribar al titular d'Educació es demana que s'obri un procés negociador per establir «iniciatives que afavoreixin la integració de tot l'alumnat en la nostra llengua i cultura».

Aquestes decisions es produïren poc després de tenir coneixement de la vaga convocada per dimecres dia 10 de març -quatre dies abans de les eleccions generals- per la Plataforma per l'Ensenyament. Fonts sindicals assenyalaren que aquest col·lectiu, que agrupa un centenar de representants de diferents centres docents de Mallorca, «no té entitat jurídica per convocar una aturada i de moment actua al marge dels sindicats». L'STEI, per la seva banda, es desmarcà d'aquesta proposta i anuncià que no donarà suport a la vaga perquè no vol «dividir els pares».

«Nosaltres no descartam una vaga, però consideram que la data proposada no és l'adient», precisà Caldentey. El secretari d'organització asseverà que «el conflicte actual no és només educatiu, sinó que ens trobam en un marc més ampli de confrontació». Aquesta situació d'enfrontament és la que fa més recomanable, segons el sindicat, «que s'involucrin totes les entitats implicades en la defensa del català, i el millor lloc per tractar aquests aspectes consideram que és l'Assemblea per la Llengua».