La UIB crea un clon virtual de l'usuari amb capacitat d'interactuar

TW
0

C.R./E.P. Palma.
Experts de la Universitat de les Illes Balears estan fent feina en la creació d'un «clon virtual» de l'usuari que sigui capaç d'interactuar amb ell. Els investigadors han pres de model el nedador i campió paralímpic Xavi Torres.

Els estudiosos de la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador del Departament de Matemàtiques i Informàtica, dirigits pel doctor Francisco J. Perales, encaminen els seus esforços a fer realitat la possibilitat d'interactuar amb un sistema intel·ligent, sense la mediació de cap sensor i tan sols amb l'ajuda d'unes ulleres aconseguir que el cervell copsi una sensació de tridimensionalitat.

El sistema es basa en un software únic en tot l'Estat anomenat workbench. El workbench elabora models biomecànics de persones a partir de seqüències d'imatges reals en 3D preses des de diferents punts de vista, per reproduir-ne els moviments de manera exacta. A més incorpora dades biomètriques amb informacions com el pes, l'alçada o els més petits detalls facials.

En una primera fase, la UIB enregistrà Torres fora de l'aigua, recopilant dades per produir-ne un clon virtual. La segona fase preveu enregistrar imatges del campió dins la piscina relitzant diferents moviments, amb vista a disminuir la fricció del cos a l'aigua o a millorar l'eficàcia de l'esforç.

Al marge de la utilitat per als esportistes, el programa permetrà en el futur que diversos usuaris, ubicats en diferents terminals, puguin interactuar en temps real sobre una mateixa realitat virtual.

El projecte s'integra en el projecte Europeu Humodan, en el qual treballen sis grups d'investigadors d'Espanya, el Regne Unit, Grècia i Alemanya coordinats pel Centre d'Estudis i Investigacions Tècniques (CEIT) i finançats per la Comissió Europea.