Els mallorquins honoren la Verge de Lluc

Més de dues mil persones ompliren la Seu amb motiu de la missa celebrada en els actes de la Diada

TW
0


La catedral acollí ahir horabaixa una missa solemne en honor de la Mare de Déu de Lluc celebrada per l'administrador diocesà, Andreu Genovart. La missa, que formava part dels actes de la Diada de Mallorca, comptà amb l'assistència de les principals autoritats i diversos representants d'associacions, grups i ajuntaments d'arreu de l'Illa que volgueren retre així un homenatge a la patrona de Mallorca.

Precedint Munar desfilaren des del Palau Reial i fins a la catedral els gegants de Mallorca, acompanyats per la música del Joch dels Ministrils. A aquests els seguiren els consellers per Mallorca, els dos vicepresidents, Dolça Mulet i Miquel Nadal, que flanquejaven Munar i tancaven la comitiva els macers.

El president del Govern, Jaume Matas, acompanyat del delegat de l'Executiu central, Miquel Ramis, i del president del Parlament, Pere Rotger, rebé la comitiva que poc abans havia partit des del Consell, encapçalada per la seva màxima autoritat, Maria Antònia Munar, que portava la vara que la distingeix com a presidenta.

Un cop arribats a la Seu, tingueren lloc les preceptives salutacions, després de la qual els representants polítics ocuparen els seus seients. Els consellers de Govern, entre els quals figuraven Jaume Font, de Medi Ambient; Francesc Fiol, de Cultura; o Joan Flaquer, de Turisme; la batlessa de Palma, Catalina Cirer, i la gran majoria dels seus edils entraren també a la Seu, on poc després començà la missa. A banda dels polítics, destacats representants de la societat illenca assistiren a la celebració i formaren part de les més de dues mil persones que ompliren la seu, entre els quals figurava Pere A. Serra, president editor del Grup Serra.

Andreu Genovart presidí la cerimònia, concelebrada per Joan Bestard i Pere Llabrés, al llarg de la qual es tingué un record pel desaparegut bisbe Teodor Úbeda. Durant el seu sermó, Genovart féu referència a la tradicional fe catòlica dels mallorquins, però reconegué que la Diada, més enllà del caire religiós que representava la missa, estava encaminada a «recuperar tots els elements identificatius del poble mallorquí».

Al llarg de la cerimònia es pogueren sentir les veus de la Coral de Sant Jaume, dirigida per Mariano Cortés. L'oferta vingué de la mà de l'agrupació folklòrica Aires de Pagesia de Sant Joan, que, acompanyats dels sons de les xeremies i els flabiols, dansaren portant brots d'alfabeguera.

Un cop acabada l'eucaristia, que finalitzà amb el cant de l'himne de Mallorca, La Balanguera, fou el torn de les ofrenes a la Mare de Déu de Lluc. Nombroses associacions ciutadanes i ajuntaments de tot Mallorca desfilaren al llarg del passadís central de la Seu per dipositar les seves flors sobre la tomba de Jaume II. Un dotze de setembre aquest rei signà la Carta de Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca, fet que es commemora amb aquesta Diada.