Aquest va ser l'aspecte més nou que va transcendir de les trobades que Matas va mantenir de manera successiva amb els portaveus dels grups parlamentaris del PSOE, Francesc Antich, del PSM, Pere Sampol i EU-Verds, Miquel Rosselló, on es varen analitzar els principals problemes de la comunitat, en vistes al començament del curs polític.
Va ser, emperò, la vicepresidenta, Rosa Estaràs, qui també participà a totes les reunions, la que va explicar que el Govern pretén arribar a un consens polític per «fixar un model sanitari estable» que no estigui supeditat al color polític del Govern. Amb aquesta finalitat, Estaràs va anunciar que la consellera de Sanitat, Aina Castillo, seurà tots els partits polítics per aconseguir un acord que permeti millorar el servei que es dóna als ciutadans.
Estaràs també va anunciar que s'intentarà assolir un pacte similar en matèria educativa. El socialista Francesc Antich va explicar que la proposta d'aquest pacte havia estat en realitat un simple comentari en el qual no s'havia aprofundit i negà que Matas els informàs que la consellera Castillo convocaria tots els partits per aquest assumpte. Sobre el tema, Pere Sampol, del PSM, es mostrà obert a negociar un acord, però advertí que «es constata que les transferències sanitàries a la Comunitat no varen tenir la dotació econòmica suficient».
L'únic punt d'acord entre totes les forces polítiques va ser la necessitat d'impuls del desenvolupament del Règim Especial de Balears. Per aquest motiu, el Govern mantindrà la representació de l'oposició dins les comissions mixtes amb Madrid. La trobada entre Matas i Antich va posar de manifest acords en importants qüestions com l'ocupació, la recuperació turística o el model enèrgetic.
En canvi, Antich va criticar el model de carreteres amb noves autovies o la supressió de l'ecotaxa, que va qualificar com d'«error històric». Molt més dur va ser el balanç que realitzaren el PSM i EU els Verds de la trobada amb Matas, ja que esmentaren que en sortiren molt «preocupats».
Sampol va criticar que «el model econòmic del nou Govern accentuarà la balearització» i que «viurem un creixement amb persones que guanyin molts doblers però en general perdrem qualitat de vida». Els dos partits varen fer un especial crítica a les mesures adoptades en matèria lingüística i varen reivindicar que no es faci retrocedir l'ús i el coneixement del català i que no s'intenti introduir «un procés de valencianització lingüística».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.