Jordi Dezcallar: «La feina del servei d'intel·ligència no és exacta com la matemàtica»

El secretari d'Estat parla de la seguretat internacional

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Jordi Dezcallar, manifestà ahir a Palma que la feina d'aquests organismes «no és una ciència exacta com les matemàtiques». El mallorquí feia aquesta afirmació després de realitzar una visita de cortesia a la batlessa Cirer i en relació a les contradiccions entre els informes dels diferents centres de intel·ligència i els arguments dels governs que donaren suport a la guerra a l'Iraq.

Segons explicà, «nosaltres ens basam en dates, en intuïcions, col·laboradors, fotografies, informes d'una banda i de l'altra... i entre tot això intentam extreure conclusions que s'acostin el màxim possible a la realitat per donar als polítics una base sòlida sobre la que prendre decisions».

El també secretari d'Estat mostrà la seva «disposició» a comparèixer davant el Congrés dels Diputats si la Diputació Permanent decideix que així sigui. Aquesta compareixença fou sol·licitada pel grup socialista, per tal que informàs sobre la seguretat de les tropes espanyoles desplegades a l'Iraq. Encara així, avançà que el proper dia quatre de setembre té previst informar davant la Comissió de Secrets Oficials del Congrés de la situació dels serveis d'intel·ligència espanyols.

Dezcallar, amb un llarg currículum de càrrecs a la seva esquena, entre d'altres el d'ambaixador d'Espanya al Marroc entre 1997 i el 2001, també es referí a les actuals relacions entre ambdós països. Pel diplomàtic, les relacions entre l'Estat i el Marroc «sempre són complicades. Psicològicament, hi ha grans diferències. Ambdós països no caminaran de la mà fins que no hagin transcorregut mil anys... Tot i així, actualment les coses estan molt millor que no fa un any».

En aquest sentit, apuntà la possibilitat que «abans de final d'any pugui celebrar-se una reunió a alt nivell que aclareixi i defineixi els fonaments per encaminar les relacions del futur». «L'interès de l'Estat espanyol és que el Marroc es desenvolupi econòmicament. Si ho fa, serà políticament estable i estarà socialment en pau», assegurà.

Dezcallar posà de relleu la seva inquietud pel que ocorre a l'Orient Mitjà considerant que «la situació és molt perillosa i preocupant» i no amagà el seu parer sobre la possible influència negativa a les Balears com a destinació turística. «Com a tota destinació turística, Mallorca depèn molt de tenir un entorn internacional tranquil, per això consider que fou molt interessant que es desenvolupin iniciatives com ara l'Observatori de la Mediterrania que feia la Caixa...».