El projecte de camp de polo a Campos, va ser suspès pel Pacte l'any 99.

TW
0

TOMEU GARCIES. Palma.
El Govern aprovà ahir un projecte de llei de mesures urgents en matèria territorial que eliminarà part de les restriccions urbanístiques que el Pacte de Progrés començà a aplicar fa quatre anys, tot just assumit el poder.

La mesura més contundent, com ja s'havia anunciat els darrers dies, serà la possibilitat de permetre construccions en sòl rústic a àrees protegides d'Eivissa i de Formentera, cosa que fins ara es prohibia en totes les Illes. A les àrees naturals d'especial interès (ANEI) farà falta un mínim de 50.000 metres a Eivissa i de 30.000 metres a Formentera. A les àrees rurals d'interès paisatgístic (ARIP) s'hi exigiran 25.000 i 15.000 metres, respectivament.

El projecte de llei del Govern incorpora una excepció urbanística que ha generat confusió perquè, en principi, s'havia anunciat que podria afectar les tres illes, però ahir horabaixa s'indicà que només es refereix a Eivissa i a Formentera. El document preveu la possibilitat de reduir fins a un 25% la parcel·la mínima per edificar en zones ANEI i ARIP quan es tracti de finques que siguin objecte de donacions de pares a fills, o bé d'herències.

S'hi afegeix que els propietaris només podran edificar en aquestes condicions si accepten no transmetre la finca per cessió ni per venda, durant 15 anys. La concessió de la llicència se supeditarà a inscriure aquesta condició en el registre de la propietat.

Aquesta mesura hauria afectat de manera parcial Mallorca i, més en concret, les zones ARIP on sí que es pot edificar. Finalment, des de la Conselleria d'Obres Públiques reiteraren que aquest aspecte només afecta les Pitiüses i que s'havia anunciat d'una altra manera per un error burocràtic.

Això sí, el Govern aprofitarà aquesta llei per complir el que ja havia anunciat i classificar com a sòl urbanitzable el sector de sa caseta des Garriguer a Campos, on s'havia projectat un camp de polo i una oferta turística d'allotjament. El Pacte de Progrés havia desclassificat aquest sector.

El portaveu de l'Executiu, Joan Flaquer, va justificar la mesura apel·lant «al greu desequilibri territorial que ha patit el terme, amb repercussions greus en l'aspecte econòmic». En qualsevol cas, va indicar que l'Ajuntament tindrà la darrera paraula per autoritzar o no el projecte. La nova llei, que es tramitarà per via d'urgència al Parlament, també preveu una pròrroga de dos anys per permetre l'aprovació del pla territorial de les Pitiüses.