L'estudi, presentat ahir pels professors del Departament de Ciències de la Terra de la UIB Ivan Murray i Macià Blàzquez, analitza l'evolució de 12 indicadors clau de sostenibilitat per al període 1989-2002, en termes d'equilibri ecològic, justícia social i eficiència de l'economia en el consum de recursos naturals.
Tot i que la situació actual encara és lluny de la desitjada, les tendències analitzades demostren l'estabilització de la pressió sobre el medi i la millora del benestar a l'entorn immediat. S'estanca el creixement de la pressió humana i la capacitat d'allotjament, amb el que això comporta sobre el consum de recursos, la producció de residus o la sensació d'aclaparament. Aquesta tendència també s'aprecia en la saturació turística de les platges i en el parc mòbil de vehicles, que es manté alt.
Respecte de la gestió dels recursos, el consum urbà d'aigua mostra una tendència a l'estalvi i la protecció del territori s'incrementa. El consum energètic i, per tant, les emissions contaminants s'estanquen, com també el percentatge de residus reciclats. Els autors del treball, editat per la Conselleria de Turisme i per la UIB, relacionen l'evolució amb la situació de contenció econòmica internacional, però sobretot amb les polítiques de millora de la qualitat ambiental duites a terme bàsicament pel Pacte de Progrés.
En aquest sentit, destaquen la inversió mediambiental dels fons de l'ecotaxa, les moratòries, la gestió efectiva dels recursos hídrics, la promoció del transport públic en lloc de noves autopistes, la declaració de parcs naturals i l'augment de protecció territorial. Tant Blàzquez com Murray advertiren ahir que la modificació d'aquestes polítiques per part del nou Govern pot empitjorar la situació socioambiental, que ja és complicada.
Per contra, les variables socioeconòmiques, com la precarietat laboral, els salaris o les dificultats d'accés a l'habitatge no han deixat d'empitjorar. Els preus de compra de l'habitatge han augmentat un 67% entre el 1997 i el 2001. L'estabilitat laboral ha minvat i només el 12% de la nova contractació és indefinida. I la diferència entre salaris mitjans estatals i balears no s'atura de créixer i ja arriba al 8'4% de mitjana.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.