L'ampliació del límit del parc natural de s'Albufera de Mallorca ja és una realitat

La zona de Son Bosc, on els hotelers hi volen fer un golf, queda dins l'àrea protegida

Ara els límits del parc s'han vist ampliats perquè hi havia espècies vegetals i animals que quedaven defora.

TW
0

L'ampliació del parc natural de s'Albufera de Mallorca cap a la zona de Son Bosc ja és una realitat. Ahir mateix entrà en vigor el Decret 52/2003 que modifica la normativa de creació de s'Albufera. Aquesta modificació dels límits del parc suposa la inclusió dins s'Albufera de la zona on els hotelers de Muro projectaven fer un camp de golf. També s'inclou una part del sistema dunar des Comú de Muro, que està afectada per l'àrea de domini públic marítim terrestre.

L'entrada en vigor del Decret també ha permès aclarir les divergències significatives existents entre la definició dels límits del parc natural en la descripció escrita i la cartogràfica. De fet, el Decret defineix exactament la superfície del parc natural de s'Albufera. Ara compta amb una extensió de 1.687,65 hectàrees i continua situant-se en els termes municipals de Muro i sa Pobla.

La Conselleria de Medi Ambdient, que encara ara presideix Margalida Rosselló, va decidir l'ampliació de l'àmbit del parc cap a les dues zones abans esmentades en detectar que, amb els límits que definia l'anterior reglamentació, quedaven fora de s'Albufera alguns hàbitats i espècies de gran importància des del punt de vista de la conservació.

Els anteriors límits excloïen de la zona de protecció les dunes litorals amb ginebró, quan són un dels hàbitats prioritaris dins les directives europees de conservació. També quedaven fora de l'àrea de s'Albufera espècies de gran interès botànic com el ginebró i el peu de milà.

Ara, amb l'ampliació del límit del parc, queda garantida la protecció d'aquestes espècies vegetals i també d'una altra espècie animal: l'albellarol. Aquest ocell acostuma a anidar en els límits del parc natural. Cal dir que aquesta espècie està inclosa en el Catàleg nacional d'Espècies Amenaçades.

Així mateix, amb la nova normativa s'ha actualitzat l'articulat normatiu a la Llei 4/89, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres, especialment pel que fa al règim d'usos i autoritzacions d'activitats. Pel que fa als usos, l'article quart deixa clar que és l'administració competent en matèria de medi ambient qui ha de redactar el pla rector d'ús i gestió i que aquest s'ha de sotmetre prèviament a informe de la junta rectora del parc. En aquest mateix paràgraf es deixa clar que el pla ha de preveure les actuacions de les administracions competents en matèria de medi ambient relacionades amb la protecció i la conservació d'aquest espai natual protegit.

També constata que «s'entenen per activitats, usos i aprofitaments compatibles i permesos els que no alterin la naturalesa i la dinàmica del parc natrual, pel que fa a les condicions geomorfològiques, biològiques i ecològiques». I diu que «les activitats que no s'adaptin a aquesta definició s'hi consideren incompatibles i prohibides». D'entrada, la realització d'un camp de golf a la zona de Son Bosc resulta incompatible amb l'article abans esmentat. De fet, el mateix articulat el «prohibeix».